Actualitate

BILANȚ ÎNGRIJORĂTOR LA BUZĂU! Aproape 100 de bolnavi COVID-19 au refuzat internarea sau au plecat din spitale deși nu erau vindecați

Lipsa legii carantinei a provocat la Buzău un val de refuzuri de internare în rândul pacienților ce au fost diagnosticați cu COVID-19 în ultimele aproape două săptămâni, de când CCR a declarat neconstituțional ordinul ministrului care reglementa internarea bolnavilor, carantina și izolarea suspecților de coronavirus.

În această perioadă, situația nu este deloc ușoară pentru epidemiologii care se lovesc de lipsa de cooperare a unui număr din ce în ce mai mare de persoane care vor să se trateze la domiciliu, refuzând îngrijirile medicale specializate.

70 bolnavi au refuzat internarea

De exemplu, din data de 5 iulie și până pe 17 iulie, 70 de buzoieni, de toate vârstele, infectați cu SARS-CoV-2, asimptomatici sau cu simptome ușoare, au refuzat să meargă la spital după diagnosticare preferând să se întoarcă acasă, cu promisiunea că vor sta în izolare.

24 pacienți au plecat din spitale

Pe de altă parte, nici cei care ajung în spitale nu mai au răbdare să rămână internați până la vindecare. Astfel că în același interval 24 de bolnavi au cerut să fie externați înainte să fie declarați vindecați.

Cum legea carantinei a fost aprobată abia joi, pe 16 iulie, însă pentru a putea intra în vigoare trebuie să fie promulgată de președinte, urmând să fie aplicată abia de săptămâna viitoare, acești bolnavi nu pot fi reținuți în spitale și nici obligați să respecte promisiunea de izolare la domiciliu.

Riscul epidemiologic este foarte mare, spun specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică și speră ca această lege să poată fi aplicată cât mai repede tocmai pentru a avea pârghiile legale de a lua măsuri menite să diminuieze răspândirea comunitară a virusului.

Vineri specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică au avut o videoconferință în care au fost instruiți cu aplicarea noii legi care vine cu reguli noi în ceea ce privește spitalizarea, carantina și izolare pacienților.

SPITALIZARE: ”În ceea ce privește spitalizarea, această măsură este propusă de medic după finalizarea analizelor, dar nu mai mult de 48 de ore. Medicul este cel care propune DSP-ului dacă pacientul trebuie să rămână în spital până la vindecare sau, în cazul în care nu prezintă simptome grave, poate merge acasă. Cel care refuză internarea și pleacă acasă trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere că nu va interacționa cu alte persoane. În cazul în care autoritățile vor demonstra că nu a respectat regulile și i-a îmbolnăvit și pe alții, riscă dosar penal”.

CARANTINĂ: ”Intră în carantină pentru 14 zile persoanele care au intrat în contact cu un bolnav sau cele care se întorc în țară din zone roșii. Trebuie să rămână acasă sau în spații special amenajate pentru a nu transmite virusul.”

IZOLARE: ”Persoanele care au un test pozitiv, dar nu prezintă simptome în primele 48 în spital, se pot izola la domiciliu. Poliția va verifica dacă respectă sau nu legea.”