Actualitate

BIROCRAȚIA, MAI TARE CA PANDEMIA. Școală sub lacăt în scenariul verde, elevi trimiși acasă (FOTO)

Pentru copiii care sunt înscriși la școala Constantin Ivănescu din localitatea buzoiană Poșta Câlnău, cursurile nu au început luni, 8 februarie, deși  comuna este în scenariul verde care înseamnă redeschiderea tuturor unităților de învățământ pentru elevii din toate clasele.

Elevii nu au fost lăsați să intre în școală. Au fost ținuți în frig zeci de minute, iar în final au fost trimiși acasă, urmând ca orele să se desfășoare online și luni.

 Cum s-a ajuns la această situație?

Inspectorul general al IȘJ Buzău, profesorul Ionel Meiroșu spune că elevii nu au fost primiți în bănci după ce autoritățile locale din comună au pus lacătul pe școală :

”Avem o situație atipică și la limita legalului, la Poșta Câlnău, unde administrația publică locală a blocat accesul în unitate, încuind poarta de acces deoarece clădirea de la școala de centru, Constantin Ivănescu Poșta Câlnău, nu a fost recepționată în urma lucrărilor de reabilitare care s-au desfășurat. Copiii vor merge astăzi în online, urmând ca de mâine să stabilim și să organizăm modul de desfășurare a cursurilor de la această de la această unitate”, a declarat Meiroșu.

Pe de altă parte, primarul din localitatea Poșta Câlnău, Sorin Munteanu, spune că nu a permis intrarea copiilor în școală, închizând localul, pe motiv că nu s-a făcut recepția lucrărilor efectuate recent la această unitate de învățământ, iar din această cauză Inspectoratul de Stat în Construcții a și aplicat o amendă Primăriei.  Primarul spune că cele două directoare ale școlii au fost informate din timp că elevii nu vor putea fi primiți în această școală și vor trebui trimiși către alte școli, însă acestea nu ar fi făcut nici un demers în acest sens.

”Cele două directoare nu s-au implicat în această activitate sau în acest proces, decât vineri când au făcut un pic de circ și continuându-l până astăzi. Li s-a comunicat de la Inspectoratul de Stat din Construcții că am primit o sancțiune care nu ne mai permite să ne desfășurăm activitatea în școală până când nu avem recepția finală, iar dumnealor împreună cu Inspectorul Școlar s-au încăpățânat să continue în această notă. Nu e nicio problemă. Ei pot intra în școală. Nu îi oprește nimeni. Eu doar am procedat legal. Dacă vor să intre în această școală, pot intra, dar își asumă ei, nu îmi pot asuma eu pentru că ar fi o faptă în formă continuată. Am fost deja sancționat o dată. Aveau timp de când le-am comunicat de acum două săptămâni să se organizeze și să relocheze copiii la celelalte școli. Activitatea în acel corp de clădire se desfășoară ilegal. Eu le-am comunicat de acum două săptămâni ce probleme sunt acolo și că ar trebui să facă ceva în acest sens. Și ieri am discutat cu liderul de sindicat și i-am spus că nu cred că se vor desfășura orele pentru că nu este legal să se desfășoare cursurilor în acel corp de clasă.”, a declarat Munteanu.

Și în timp, ce autoritățile pasează vina dintr-o parte în alta, în spatele situației părând a fi doar un război politic, copiii din Poșta Câlnău sunt la mijloc. Ei au mers astăzi la școală nerăbdători să înceapă cursurile după atâtea luni de ore online, însă au fost trimiși acasă.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla marți, dacă elevii vor fi primiți în școală ori vor fi trimiși la alte unități de învățământ din comună.

Mica Publicitate