Actualitate

Blocajul de la Merei, unde mii de persoane au rămas fără medic de familie, ar putea dura luni de zile. Ce soluții ar avea la îndemână pacienții în acest timp

Blocajul de la Merei, comună în care mii de persoane au rămas fără medic de familie după ce doctorul Maria Ușurelu a rămas fără contract cu CJAS, ar putea dura luni de zile în lipsa unei decizii urgente a Casei Județene de Asigurări de Sănătate sau a Casei Naționale. Luni bune în care mii de persoane, multe dintre ele în vârstă, nu au de la cine lua o trimitere pentru a se prezenta la un medic specialist sau o rețetă compensată. Semnalul de alarmă este tras de reprezentanții medicilor de familie din județul Buzău.

Într-o intervenție în direct în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv, medicul Angela Mazdrag, reprezentantul medicilor de familie din județ, a vorbit despre problemele de la Merei apărute odată ce unul dintre doctorii din comună a rămas fără contract cu CJAS. Situația a fost analizată în cadrul unei ședințe a Comisiei paritare, convocată de CJAS imediat după ce Casa Națională a cerut lămuriri despre acest blocaj.

“În Comisia paritară, noi doar am luat act de ceea ce a zis CNAS. Dar, deși este o problemă juridică, niciun jurist din partea Casei nu a venit să ne lămurească. Comisia ar trebui să aibă un jurist al ei și un secretar, ceea ce la Buzău nu se întâmplă. În componența comisiei sunt doi reprezentanți ai Casei, doi ai DSP, unul de la Colegiu, aceștia fiind cei  care pot vota și decide. Mai este Patronatul Medicilor, cu drept de observator, societatea de medicină de familie și vicepreședintele CJ, observatori. Noi doar am luat act de ceea ce a zis CNAS.”

Nu s-a ajuns însă la nicio concluzie. Așa că, în continuare, mii de persoane din Merei nu au un medic de familie.

“În cadrul ședinței pe care am avut-o s-a exprimat un punct de vedere că s-ar fi găsit o soluție pentru aducerea unui alt medic la Merei dar, din punct de vedere legislativ, nu este posibil. Nu se poate înființa un punct de lucru pentru că există un medic acolo iar Legea nr. 95 prevede că un punct de lucru poate fi înființat doar dacă nu există niciun medic. Iar acolo există un medic. Situația, acolo, este oarecum blocată. Lista dr. Vasilescu, cel care a decedat, nu poate fi preluată de nimeni la acest moment, întrucât a trecut perioada în care era posibil acest lucru, iar lista dr. Ușurelu nu poate fi preluată pentru că, nefiind contract cu Casa, lista rămâne blocată în SIUI și nu poate fi preluată de un alt medic.”

În aceste condiții, singurii care au de suferit sunt pacienții care au rămas fără medic de familie. Iar posibilitățile de a se înscrie pe lista altui doctor sunt destul de puține.

“Pacienții pot să se transfere la alt medic, dacă au unde. În proximitate este dr. Stoicescu, dar și el are un număr important de pacienți și este imposibil să-i preia pe toți. Pe de altă parte, ei nu au altceva de făcut decât să aibă răbdare să se rezolve problema iar dacă se tranșează în favoarea doamnei doctor Ușurelu, este foarte bine pentru că revine ca medic de familie în comună. Dacă nu se tranșează în favoarea doamnei, trebuie găsit un medic care nu are contract cu CJAS, vine prima dată în comună și unde pacienții ar trebui să reia procedura de înscriere de la început. Dar asta înseamnă că noul medic va trebui să facă un contract cu Primăria pe sediul cabinetului și cum acolo este deja contract încheiat prin licitație, ar însemna că doamna doctor Ușurelu va trebui să renunțe la contract, primarul să organizeze o nouă licitație. Iar noul medic va face evaluarea spațiului, a cabinetului, depune acte la DSP, procedură care poate dura până la 2- 3 luni.“

S-a ajuns în această situație în contextul în care unuia dintre medicii de familie din comuna Merei nu i-a mai fost reînnoit contractul cu CJAS după ce anterior rămăsese fără sediul în care își desfășura activitatea. Astfel, în comuna cu 6 800 de localnici a rămas un singur medic de familie, deși acolo ar trebui să profeseze trei.

Despre blocajul apărut la Merei a fost informată și Casa Națională de Asigurări de Sănătate care a transmis în teritoriu un punct de vedere cu privire la această situație prin care, conform unor surse, ar fi arătat că era posibilă prelungirea contractului cu dr. Maria Ușurelu. Mai mult, CNAS a dispus un control la CJAS pentru a vedea în ce context nu a mai fost reînnoit contractul cu medicul de familie din Merei.

Detalii AICI.