Actualitate Social

Scandal monstru! Mii de locuitori din Merei au rămas fără medic de familie. Ce mari probleme au, acum, oamenii

Câteva mii de locuitori din comuna buzoiană Merei au rămas fără medic de familie după ce Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nu i-a mai prelungit contractul doctorului care i-a îngrijit pe localnici zeci de ani.  Contractul nu a putut fi reînnoit după ce medicul Maria Ușurelu s-a trezit în situația de a nu mai avea spațiu în care să acorde asistență medicală localnicilor.                       

Totul ar fi început când contractul cu Primăria Merei, de închiriere a spațiului în care funcționa cabinetul medicului Maria Ușurelu ar fi expirat, situație care a impus mai mulți pași birocratici. Însă lucrurile nu au decurs simplu, așa cum ar fi trebuit dat fiind că medicul Ușurelu voia să-si continue activitatea si era apreciat de pacienți, ci din contră. Evenimentele au luat o turnură neașteptată pentru cadrul medical și pentru asigurați, totul culminând cu momentul în care  medicul de familie s-a trezit în situația de a nu mai avea spațiu în care să funcționeze. Nemaifiind în contract cu Primăria, și deci neavând un spațiu în care să ofere consultații pacienților, medicul Ușurelu a  pierdut și contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate iar asta înseamnă că nu-și mai poate desfășura activitatea.                                    

Situația a fost semnalată și de deputatul USR, Emanuel Ungureanu, într-o postare pe facebook:

” Primarul a reziliat acum câteva săptămâni contractul pentru spațiul unde funcționa cabinetul doamnei doctor Ușurelu, un medic dedicat care slujește bolnavii de peste 42 de ani și este iubită de toți pacienții.

Pretextul rezilierii, renovarea spațiului, zugrăveli…

După ce a reziliat contractul, primarul a trimis vorbă în sat că pacienții doamnei Ușurelu ar trebui să se transfere la un alt medic, pilă de-a lui. Dar cum poți transfera 4000 de pacienți peste noapte?

Pacienții s-au înfuriat și au tăbărât peste primar. Primarul s-a speriat, a refăcut contractul de închiriere, dar mizeria a lăsat consecințe, suspendarea contractului cu Casa de Asigurări Buzău s-a produs, abuz care s-a comis și cu largul concurs al conducerii Casei Județene de Asigurări Buzău.”

Pe de altă parte, primarul comunei Merei, Ștefan Chircă,  spune că lucrurile ar fi stat altfel, iar pe lângă faptul că medicul nu a mai avut timp de o lună contract cu Primăria de închiriere a spațiului, în spatele deciziei Casei de Asigurări de a nu-i mai prelungi contractul doctorului de familie ar sta și vârsta înaintată:

”Doamnei doctor Ușurelu i-a expirat contractul cu Primăria, i-am prelungit 6 luni că așa ne permitea legea. Apoi am scos la licitație, a durat vreo 3 luni pentru că persoana  care se ocupa de treaba asta mai avea 2 licitații. Doamna doctor ne-a cerut în acest timp o adeverință, o adresă către CJAS că suntem de acord să rămână în dispensar până la scoaterea la licitație. Am înțeles însă că cei de la Casă nu au luat în considerare, ei voiau contract de prelungire, care nu se mai putea. Apoi, s-a făcut licitația, a participat, a câștigat, a semnat contractul, dar Casa nu i-a mai dat prelungire. Fiind pensionară, are 74 de ani, nu i-a mai prelungit contractul,  pentru că o lună nu a mai avut contract cu noi, din cauza licitației” a declarat primarul Ștefan Chircă.

În urma acestei situații în spatele căreia ar putea sta neînțelegeri între părți ori alte interese, e un lucru clar. Mii de persoane din comuna Merei au rămas fără medic de familie. În localitate mai e un singur doctor, însă acesta nu poate acorda îngrijiri și elibera rețete pentru toți cei 6800 de locuitori ai comunei.

Între timp, situația de la Merei, unde mii de oameni au rămas fără medic de familie a ajuns și la urechile șefilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care au dispus un control la nivelul CJAS Buzau.

”Casa Națională a dispus un control care vizează respectarea procedurilor de contractare a modalităților de acordare a serviciilor medicale în asistența medicală primară. Controlul se va derula pe durata a 2 zile cu posibilitatea de a se prelungi perioada de derulare in funcție de alte lucruri care pot fi sesizate la fata locului” a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS Mihaela Tănase.

Dat fiind populația comunei Merei, de 6800 de locuitori, ar trebui să funcționeze, la nivelul localității, 3 medici de familie. In acest moment, aici e doar un singur medic, dar situația s-ar putea debloca la finalul controlului demarat de Casa Naționala de Asigurări de Sănătate

Până la acest moment, explicațiile reprezentanților CJAS cu privire la situația de la Merei sunt succinte. Oficialii instituției spun că relația contractuală cu medicul Ușurelu  nu a fost ruptă din alt motiv ci doar pentru că doctorul de familie nu mai avea un spațiu în care să funcționeze cabinetul. Aceiași reprezentanți ai CJAS, prin vocea purtătorului de cuvânt, spun, totodată, că  pregătesc o informare pentru asigurații din Merei, pe care o vor posta și pe pagina de internet a instituției.

Printre altele, lipsa unui medic de familie înseamnă pentru cetățeni că nu pot primi consultații, că nu primesc trimiteri la medicul specialist, nu beneficiază de rețete compensate sau gratuite și nici cei răposați de un certificat de deces.