POLITICĂ

BOMBA BOMBELOR! Dr.Adrian Zoican, candidatul PNL pentru Primăria Buzău, primul caz care lansează incertitudinea desfășurării alegerilor! Publicăm traseul electoral epidemiologic al medicului ! Ei sunt consilierii

Foto facebook dr.Adrian Zoican, postata duminica, 2 august 2020

Îmbolnăvirea de COVID -19 a medicului urgentist Adrian Zoican, șeful UPU Buzău, și consilier județean PNL, candidatul liberalilor la funcția de primar al Buzăului, produce mari temeri în rândul a numeroase persoane. Avand in vedere calitatea sa de persoană publică și de medic într-una dintre cele mai accesate secții ale Spitalului Județean, infectarea sa cu coronavirus provoacă mari îngrijorări celor care, la un moment dat, au venit, într-un fel sau altul, în contact cu el. Însă, diagnosticarea cu COVID-19 a medicului Zoican ridică semne de întrebare și asupra modului în care se vor desfășura campania electorală și alegerile locale, în plină pandemie.


Foto facebook dr.Adrian Zoican, postata duminica, 2 august 2020

În calitatea sa de persoană publică și de medic într-una dintre cele mai accesate secții ale Spitalului Județean, infectarea cu coronavirus a dr. Adrian Zoican provoacă mari îngrijorări celor care la un moment dat au venit, într-un fel sau altul, în contact cu el. În primul rând, se află sub semnul întrebării desfășurarea clasică a ședinței extraordinare a Consiliului Județean, programată miercuri, conducea instituției urmând a decide până marți seară dacă reuniunea consilierilor județeni va mai avea loc loc, în sistem clasic, în sala de ședință, ori va fi online sau va fi amânată.


În al doilea rând, dr. Zoican, în afara faptului că este medic și prin natura funcției se vede cu sute de oameni, este și candidatul PNL la Palatul Comunal, prin urmare a avut și întâlniri preelectorale. De altfel, pe pagina sa de facebook, pe data de 2 august, au fost postate fotografii în fața sediului PNL Buzău, în care apare alături de 2 doamne, probabil simpatizante. Medicul poartă masca, însă cele 2 nu.

Foto facebook dr.Adrian Zoican, postata duminica, 2 august 2020


În al treilea rând, îmbolnăvirea cu coronavirus a medicului Zoican stârnește îngrijorare în rândul colegilor din Consiliul Județean cu care acesta a fost săptămâna trecută, la Mamaia, la un curs specific pentru aleșii județeni. Cursul s-a desfășurat pe durata a șase zile iar în grupul din care a făcut parte dr.Zoican au mai fost, spun surse de presă, toți consilierii județeni PNL, mai puțin doi, respectiv Claudiu Carpen și Grigore Nedelcu, de la PSRO ar fi fost Adrian Ghiveciu și Corina Monica Holban, Mihai Cristescu si Nicolae Voinea de la ALDE , Cornel Pitiș și Alexandru Bușcu de la PSD, Liviu Ciolan, directorul econimic al Consiliului Județean, două consiliere de la Departamentul Cabinet din Consiliul Județean iar președintele CJ, Petre Neagu ar fi stat o singură zi, potrivit unor surse de presă.


Pe de altă parte, potrivit acelorași surse, în hotelul în care ar fi stat consilierii județeni buzoieni, dar și la cursul respectiv s-ar fi respectat cu strictețe regulile de igienă și de distanțare fizică, masca a fost obligatorie inclusiv în restaurantul hotelului unde turiștii mergeau să-și ridice mâncarea după care ieșeau pe terasă.


Chiar și așa, se presupune că toți cei care au intrat în contact cu medicul Zoican, într-un fel sau altul, vor merge să se testeze, dacă nu cumva au și făcut-o deja.


Pe de altă parte, cazul medicului Zoican, candidat la o funcție publică pentru care a început bătălia preelectorală, vine să atragă serios atenția asupra modului în care se vor desfășura campania electorală și alegerile care vor veni. Ce legitimitate vor avea aceste alegeri, atâta vreme cât există riscul ca un candidat sa fie scos din cursă neașteptat, la fel și parte din staff-ul său de campanie?

Cazul dr.Zoican este primul exemplu din țară care pune problema serios asupra legitimității rezultatului alegerilor și asupra modalității în care se va desfășura campania electorală care va să vină.