Actualitate

Bursă de merit cu media 2.55, într-un liceu din Buzău! Ministrul Educației: ”Asta înseamnă că va exista o competiție în clasă”

Nu au trecut Evaluarea Națională, dar la liceu primesc bursă de merit! Se întâmplă în multe dintre școlile din România după ce, anul acesta, Ministerul Educației a schimbat criteriile de acordare a acestor bonusuri pentru elevii merituoși. Practic, dacă anul trecut primeau bursă de merit, respectiv 200 de lei, elevii care aveau media anuală peste 9.50, acum primesc acest bonus, a cărui valoarea a crescut la 450 de lei, toți elevii, indiferent de medie, care se află în primii 30% din fiecare clasă. Așa s-a ajuns ca, în unele licee, să existe elevi de clasa a IX-a care deși nu au abținut note de trecere la Evaluarea Națională să fie recompensați pentru rezultatele la învățătură.

Astfel de situații se întâlnesc și în unitățile de învățământ din Buzău, în special în liceele unde, de obicei, erau admiși cei mai slabi elevi din tot județul. Un exemplu este Liceul Agricol ”Doctor Constantin Angelescu”. Aici, un elev de clasa a IX-a admis cu media 2.55 la profilul mecanic agricol va primi bursă de merit. Asta pentru că se află în primii 30% din clasa sa. Nici cel mai bun elev din clasa IX-a nu are o medie mai mare. Este vorba despre un tânăr care a fost admis cu 6.80, la profilul tehnician industria alimentară, și care, de asemenea, va primi lunar bonusul pentru performanța școlară. La polul opus, cea mai mare medie din liceu este 9.88.

Emil Moise, directorul Liceului Agricol Buzău

Pe de altă parte, schimbarea metodologiei a permis unui număr mult mai mare de elevi să se încadreze pentru bursa de merit. De exemplu, la Liceul Tehnic din municipiul Buzău anul acesta vor primi 450 de lei luna peste 200 de elevi, în condițiile în care anul trecut s-au încadrat pentru bursa de merit doar 15 elevi. Practic, erau recompensați doar elevii cu medii peste 9.50, anul acesta cea mai mică medie pentru care se acordă bursă de merit este 6.

Corina Moise , directorul Liceului Tehnic

La fel și la Liceul Teoretic Radu Vlădescu din Pătârlagele. Și aici numărul burselor de merit s-a dublat față de anul trecut, în condițiile în care media a coborât până la 8.

Constantin Mircică, directorul Liceului Radu Vlădescu

Cu puțin peste media 7 s-a încadrat să primescă bursă de merit și o elevă care învață la școala din Merei, unde, de asemenea, numărul elevilor ”merituoși” a crescut de la 35 la 47. Asta în condițiile în care cel mai bun elev al școlii care va primi bursă de merit are media 10.

Laurențiu Ionașcu, director Școala din Merei

Situația a împărțit opinia publică în două tabere: pe de o parte, susținut și de unele cadre didactice și chiar Ministrul Educației, sunt cei care consideră că așa se încurajează competiția în clasă și se împiedică abandonul școlar, iar pe de altă parte, sunt cei care consideră că bursa de merit ar fi trebuit să fie acordată, ca și până, pe criterii de performanță școlară.

” România educată!!! Burse de merit pentru cei care nu au susținut Evaluarea Națională! Care e meritul? Trăiesc, respiră…”, a scris, pe Facebook, Veronica Bulf, profesoară de limba și literatură română de la Școala Generală numărul 15.

Pe de altă parte, alți directori susțin că totuși, bursele de merit ar fi trebuit să fie acordate doar până la media 5, chiar dacă în cei 30% sunt și elevi cu medii mai mici.

”După aprecierea mea ar fi trebuit să ne limităm la media 5. Înțeleg oarecum logica Ministerului care a considerat că bursa de merit se acordă pentru meritul din clasa respectivă, nu ne comparăm cu alte clase și alte școli, dar dacă acestea sunt regulile..”, a spus Emil Moise, directorul Liceului Agricol din municipiul Buzău.

Cele mai multe cadre didactice spun că prin acest mod de calcul al burselor de merit , elevii vor fi stimulați să obțină rezultate cât mai bune, tocmai pentru a fi în primii 30% din clasă.

”Din punctul meu de vedere nu este un lucru rău, cum îl vede restul societății, din contră. Mie mie mi se pare că este foarte bine să existe competiție la nivelul clasei. Până acum, elevii nu erau motivați deloc ca și la nivelul clasei să existe competitivitate, dar acum cred că sunt motivați să obțină rezultate mai bune”,  spus Corina Moise Poenaru , directorul Liceului Tehnic.

Ligia Deca, ministrul Educației, a explicat pentru news.ro de ce a ales să schimbe criteriile pentru acordarea burselor de merit.

 „Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiţie sănătoasă, întâi cu sine şi apoi cu cei pe care îi au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii, care, de altfel, arată foarte diferit de la o şcoală la alta, ci să îi susţinem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiţie, din nou, cu fair play, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primi 30% care iau bursa de merit, asta înseamnă că, în fiecare an, ei îşi vor depăşi întâi propriile limite şi apoi vor intra în un soi de competiţie unii cu ceilalţi, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România”, a afirmat Ligia Deca în septembrie, citată de news.ro.

Etichete

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian