Actualitate

BUZĂU: GUNOAIE LA TOT PASUL! Comisarii de mediu au dat amenzi cu nemiluita

Gunoaie aruncate la voia întâmplării și terenuri transformate în  adevărate rampe de deșeuri. Sunt doar câteva dintre neregulile descoperite în ultimele luni de comisarii de mediu din județul Buzău.

În ultimele două luni, au fost demarate controale în 42 de orașe și comune din județ. Pe de o parte, comisarii au urmărit dacă în aceste unități administrativ teritoriale există serviciu de salubrizare, dacă au fost încheiate contracte cu firme specializate pentru ridicarea deșeurilor dar și dacă au fost puse în practică normele în vederea reciclării deșeurilor. Un șir lung de probleme au fost depistate în timpul controalelor. De pildă, 25 de comune din județ  nu detin serviciu public de salubritate. Iar acolo unde există, nu s-au făcut demersuri pentru reciclarea deșeurilor.

“ Au fost efectuate verificări încă din luna martie când a fost dispus un control tematic de către Comisariatul General, la nivel national, să verificăm starea de salubritate a localităților, cursuri de apă, rigole, poduri, căi de comunicație. Cu toate că legislația de mediu a fost modificată cu Ordonanța de Urgență 74 din 2018, când trebuia implementat sistemul plătește pentru cât arunci, implementat sistemul pentru tarife separate pentru deșeuri municipale și deșeuri reciclabile și atingerea acelei cote pentru cantități reciclabile din deșeuri municipal, am constatat nereguli și în acest sens și am aplicat sancțiuni.”, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim.

O altă problemă care încă persistă la tot pasul în județul Buzău o reprezintă depozitarea neconformă a deșeurilor. Aproape că nu a fost localitate în care comisarii de mediu să nu găsească gunoaie depozitate la întâmplare, în apropierea râurilor sau în orice alt loc.Motiv pentru care comisarii au aplicat aproape 50 de  sanctiuni contravenționale, din care 22 avertismente si 26 amenzi în valoare totală de 360,000 lei. Pe lângă plata amenzilor, primăriile vor trebui să ia măsuri și să rezolve urgent această problemă, primind termene precise de remediere.

Una dintre problemele majore a fost depistată la Siriu, acolo unde în lipsa unei stații de epurare, apele fecaloid menajere din gospodăriile localnicilor ajung direct în apele curgătoare.Autoritățile locale recunosc că problema persistă de câțiva ani dar spun că toate proiectele pe care le-au avut de-a lungul timpului au fost sortite eșecului. Acum însă, sunt speranțe că până în toamnă vor fi demarate lucrările pentru realizarea stației de epurare, într -un proiect amplu pe care îl are Compania de APă, operatorul din zonă.