Medicii constată primele semne care arată că valul cinci bate în retragere, însă, în continuare, în fiecare zi, sute de buzoieni sunt confirmați cu COVID-19, mulți fiind chiar bebeluși. Din fericire, majoritatea au forme ușoare și medii de boală, fapt care arată că, la Buzău, tulpina dominantă este OMICRON. Cu toate acestea, specialiștii spun că în continuare sunt înregistrate și îmbolnăviri cu tulpina Delta, variantă a virusului care are ca specific afectarea pulmonară. În prezent, secția ATI a Spitalului Județean Buzău este plină tocmai de acești bolnavi, infectați cu DELTA.
Într-o intervenție, prin telefon, la Sens Direct, Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău, a explicat că numărul, în scădere, înregistrat de la o zi la alta, al noilor cazuri COVID-19, ar putea reprezenta faptul că Buzăul a trecut de vârful infectărilor în acest val cinci al pandemiei. Totuși, spitalul este ocupat aproape la capacitate maximă.
”Avem 162 de pacienți internați, ceea ce înseamnă destul de mult comparând cu faptul că, în planul de reziliență, pentru pacienții COVID-19, avem 182 de paturi”, a spus Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău.
Este vorba despre bolnavi infectați cu noua tulpină OMICRON, care, potrivit secvențierilor, este dominantă și în Buzău.
”Delta ar avea un raport de 1 la 8 față de OMICRON, deci putem spune că în prezent tulpina dominantă este OMICRON”, a anunțat, la Sens Direct, Claudiu Damian.
Veste este una bună pentru că deși este o tulpină extrem de contagioasă deci dă un număr mare de îmbolnăviri, formele de boală sunt ușoare și medii, fără afectare pulmonară. Cei care ajung totuși la ATI, secție care și în prezent este ocupată la capacitate maximă, sunt infectați cu Delta.
”ATI este plin dar nu din cauza OMICRON. De data aceasta, OMICRON este un virus care se suprapune peste celelalte comorbidități”, a explicat Damian.
Cea mai mare problemă rămâne, în continuare, riscul crescut de infectare în rândul copiilor. În prezent, sunt 20 de copii internați, în special sugari.
”Acesta este noul fenomen. Copiii sunt foarte mult afectați. Nu dă gravitate, dar necesită internare pentru laringită, pentru enterocolită”, a mai adăugat managerul Spitalului Județean Buzău.
Până în prezent, la Buzău au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, de la debutul pandemiei, peste 35.500 de persoane, dintre care peste 6500 doar în ultimele două săptămâni, când s-au înregistrat și multe cazuri de infectare în rândul copiilor, dar și sute de reinfectări. Miercuri, la Buzău, au fost înregistrate aproape 380 de cazuri noi COVID-19.
Adaugă comentarii