Actualitate Agricultura acum

Fermierii din Buzău, în pragul falimentului din cauza valului de scumpiri! “80-90 % din ferme sunt pe pierderi mari. Închidem, și gata, n-avem ce face!”

Majorarea prețurilor la energia electrică și gazele naturale este resimțită din plin de fiecare, indiferent că vorbim despre persoane fizice sau companii.  Un impact major îl au aceste scumpiri și în agricultură. Fermierii sunt descumpăniți și nu știu ce să mai facă.

Claudiu Breazu, legumicultor cu tradiție, din Glodeanu Sărat, unul dintre producătorii care an de an oferă buzoienilor, și nu numai, legume proaspete și sănătoase, a luat o măsuri radicală. Din cauza costurilor de producție tot mai mari și a incertitudinii care planează, a decis ca acum să cultive mult mai puțin decât în anii trecuți.

Suntem între ciocan și nicovală. S-au scumpit toate. Nu știm cum va fi, ce se va întâmpla. În legumicultură costurile sunt foarte mari, inputurile s-au scumpit chiar și de 3-4 ori, nu credem că vom supraviețui. Nici să muncim nu ne mai vine, nu știm ce prețuri vor fi, dacă vom scoate ceva. Anul trecut a fost unul foarte greu pentru agricultură, acum 80- 90 % din ferme sunt pe pierderi mari. Am redus exploatația cu 40 %. Merg cu 60 %, sper să fie doar atât, să nu spun la sfârșitul anului că am închis”, a declarat la Focus Tv, Claudiu Breazu.

Mai mult, legumicultorul buzoian spune că nu este doar el în această situație. La fel ca el, și alți fermieri s-au văzut nevoiți să renunțe la o parte din activitate. Unii chiar au pus lacătul pe ușa fermelor, după ani întregi în care s-au ocupat cu munca pământului.

“Nu doar eu fac asta, nu credeam că se va întâmpla asta, dar mulți dintre colegii mei au plecat la serviciu și au închis fermele. Nu mă gândeam că voi prinde timpul când se vor închide fermele care produc mâncare, legume. Anul trecut, ferma mea a avut pierdere de 1,6 miliarde lei, până de sărbători am avut pierdere de 2 miliarde. Eu livrez către market de 7 ani. Degeaba livrez dacă marketul îmi ține prețul foarte scăzut. Au mărit pentru anul acesta prețul, per total, cu 7-8 %. Degeaba, inputurile au crescut de 2-3 ori, dacă anul trecut trecut n-au acoperit pierderile, anul acesta, cu toate scumpirile, va fi și mai greu, nu poți produce o tomată cu 3 lei și prețul pe care ți-l dă să fie 1,2-1,8 lei. Închidem și gata. N- am plecat să muncim afară, am muncit mai mult pe degeaba, pe prețuri sub costul de producție, am trăit cu speranța că se va redresa. Legumicultura este ca este un drog dar la un moment dat chiar nu mai poți.”

Toți fermierii buzoieni resimt explozia prețurilor la energie și gaze naturale, dar mai ales lipsa de predictibilitate. Nu știu ce se va întâmpla în lunile următoare, dacă situația se va stabiliza sau se vor confrunta în continuare cu alte scumpiri care să genereze costuri și mai mari de producție.

“Lucrurile nu stau deloc bine. Ne lipsește predictibilitatea. Pe decembrie și ianuarie n- au venit facturile la gaze și energie electrică, nu știm cât vor veni facturile, ce sume o să avem de plată, ca să știm ce ne așteaptă din punct de vedere al prețurilor produselor noastre. N- am majorat prețurile deocamdată, pentru că așteptăm facturile să știm până unde se vor duce măririle. Dar nu știm ce urmează după ianuarie, dacă vor veni alte scumpiri. Nu vom ști ce se întâmplă luna viitoare sau peste 3 luni, ceea ce ne pune în pericol toate activitățile, nu vom putea mări prețul să ținem  pasul acestor majorări. Toți românii au probleme. Dacă măresc prețul, salariul nu crește, clientul nu poate cumpăra, ce facem cu produsele?”, a subliniat Dan Ivașcu, președinte Cooperativa Agricolă “Unirea Gospodarilor Mihăilești”.

Pentru stabilizarea situației, spun fermierii, ar fi nevoie de investiții masive făcute de stat în energia verde. O altă soluție ar fi asocierea producătorilor în cooperative mixte. Un astfel de exemplu este Cooperativa Agricolă “Unirea Gospodarilor Mihăilești”, un proiect care se dovedește de succes și care ar putea fi extins în alte județe.

“Soluția este la noi. Asocierea în cooperative mixte, cum este cea de la Unirea Gospodarilor, să avem posibilitatea să vindem și să încasăm tot anul. Să existe continuitate și să putem duce pe piață constant și la prețuri nu mereu modificate. Rețeaua pe care noi am făcut- o și am experimentat-o mai bine de 6 ani, rețeaua cu magazine proprii este funțională, este o soluție la aceste probleme. Vrem să multiplicăm acest model de bună practică cu spijin guvernamental.  10 milioane euro este costul unei cooperative la nivelul unui județ: fabrică de prelucrat legume fructe, carne, depozit și rețea de magazine. Dacă s-ar face o astfel de strategie, producătorul ar vinde cât poate proaspăt, ce nu se vinde se întoarce la fabrica de prelucrat și producem altele. Producătorul cultivă roșii, le duce la cooperativă, ce nu se vinde ducem la fabrică,  facem produse finite pe care le vindem apoi. Dacă venim și cu panouri fotovoltaice, panouri solare, mai recuperăm ceva. Am avut discuții la Ministerul Agriculturii, domnul ministru mi-a promis că ne sprijină și cu achiziția de containere zootehnice pe care le am proiectat și vrem să le ducem gratutit în gospodăriile membrilor. E de durată, dar măcar avem promisiuni și disucții în această direcție. Sper să se concretizeze în următorii ani.”