Actualitate Agricultura acum

Buzăul are tot mai puțini crescători de bovine, iar cantitatea de lapte colectată scade de la un an la altul! Ce spune fermierul care și-a găsit animalele moarte pe câmp

Subvențiile prea mici, prețuri scăzute la litrul de lapte și furaje scumpe. Sunt greutățile care îi fac pe fermieri să renunțe la creșterea bovinelor. O spune chiar unul dintre buzoienii care, în urmă cu an de zile, și-a găsit 14 vaci moarte pe câmp și care este la un pas să renunțe la această activitate.  De altfel, reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Buzău au constatat că numărul crescătorilor de bovine este în scădere, iar cantitatea de lapte colectată și vândută, în baza unui contract, către un procesator, este diminuată drastic față de alți ani.

Ultimul ajutor acordat pentru susținerea activității crescătorilor din sector bovin a scos la suprafață un fenomen dramatic, care se adâncește de la un an la altul.  La Buzău, mulți crescători renunță la această activitate, iar unii dintre ei au ajuns să muncească în străinătate după ce și-au închis fermele.

”S-a încheiat primirea cererilor pentru ajutorul de stat acordat pentru bovinele înregistrate la finalul lunii ianuarie 2021 și pentru cantitatea de lapte livrată în aceeași lună. La nivelul județului nostru avem înregistrate 1.752 de cereri pentru un număr de 24.514 capete și pentru 2695,08 tone de lapte. Totuși, din datele DSV, Buzăul are înregistrate  animale în 1.948 de exploatații, adică avem circa 250 de fermieri care deși erau potențiali beneficiari nu au depus cereri. Atunci când au fost centralizate motivele, s- a constatat că au existat și fermieri care nu mai dețin animale, sunt plecați din țară sau fermieri decedați”, a explicat Claudia Stelea, directorul APIA Buzău.

De altfel, numărul crescătorilor este în scădere și față de situația înregistrată în momentul depunerii cererilor unice de plată.

”Comparativ că cererile unice unde avem 3.000 de fermieri înregistrați putem spune că este un număr mult mai mic de crescători de bovine și efectivul este mai mic”, a mai spus Claudia Stelea.

Situația este explicată și de unul dintre fermierii care se află la un pas să renunțe la această activitate. Cătălin Șandru se ocupă de ani buni cu creșterea bovinelor și are, în prezent, 50 de vaci de rasă. Anul trecut a pierdut 14 animale. Le-a găsit moarte pe câmp. Tragedia de atunci nu a putut fi explicată de nimeni, iar, acum, la un an de la pierderea vitelor, fermierul spune că abia și-a acoperit un sfert din pierderea suferită.

”Nu am aflat nici până acum cauza morții. Nu am primit nicio despăgubire. Abia mi-am acoperit un sfert din pierderea de atunci, prin subvențiile acordate. Însă ajutorul primit de la stat este tot mai mic. Anul trecut am primit circa 400 de lei pe cap de animale, anul acesta doar 5 lei. Ce să facem? Ne mai salvează banii pentru animalele de rasă. Eu am Hostein și Bălțată Românească. Dacă nu vom mai primi nici acest ajutor, mulți vom renunța și eu voi fi primul. Acum nu mai avem nici furaje. Nu a mai plouat și nici pe câmp nu mai au ce mânca. De exemplu, acum abia lumăm 10.000 de litri de lapte pe lună, când această cantitate o adunam în patru zile. Este foarte greu. Laptele dacă îl dăm la procesator primim un leu, și nu ne acoperă nici munca și nici cheltuiala cu furajele”, a spus Cătălin Șandru.

Ajutorul pe care urmează să-l primească acum crescătorii de bovine pentru dificultățile întâmpinate în perioada pandemiei va fi în jur de 140 de lei pentru fiecare animal și de circa 500 de lei pentru tona de lapte vândută, cu contracte, unui procesator.