Actualitate SĂNĂTATE

BUZĂUL, CEA MAI MICĂ RATĂ DIN ȚARĂ A CAZURILOR DE COVID-19. Dr. Carmen Scîntei: ”Rămân la părerea că nu e rata corectă”

Buzăul are cea mai scăzută rată de incidență, din tară.                                  

Cu o valoare de 0.74 de cazuri de coronavirus la mia de locuitori, județul Buzău pare, în acest moment, cel mai ferit de noul virus.  Dar e această valoare una reală? Iată ce a declarat, luni dimineață, pentru șansanews.ro și Focus Fm, medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la Direcția de Sănătate Publică Buzău :

”E greu să vă explic aşa ceva, cum s-a ajuns la treaba asta, nu ştiu.Să zicem că suntem noi mai conştiincioşi, parcă nu îmi vine a crede. Probabil ne-am mişcat mai puţin în teritoriu. Am ieşit mai puţin în alte zone cu incidenţă crescută, dar eu rămân la părerea că nu ar fi aceasta chiar rata corectă pentru că sunt multe persoane care se autodiagnostichează şi rămân permanent surse necunoscute pentru noi şi deci, nu le putem contabiliza având în vedere posibilitatea de a-şi achiziţiona acele teste rapide.”

În plus, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, spune că în ultima vreme numărul testărilor a scăzut. Pe de o parte, la testare nu mai ajung cei care își achiziționează din farmacii sistemele prin care se autodiagnostichează, pe de altă parte, mulți buzoieni s-au vaccinat:

”Sigur sunt testări mai puţine pentru că și în colectivităţile şcolare, deşi am mai auzit şi eu în media că personalul de la şcoli nu este instruit să recolteze, nu prea sunt de acord pentru că noi am instruit prin toate căile, atât vizuale, cât şi fizice şi nu acesta ar fi motivul. Motivul ar fi acela că este nevoie de acord parental pe care nu întotdeauna îl ai şi, după care, dacă elevii intră în online nu te mai întâlneşti cu ei ca să îi testezi. E vorba de şcoli, care nu au asistenţă medicală, şi cele mai multe nu au decât au şi este vorba de personalul didactic, care, la fel, a trecut de etapa de vaccinare şi care ar trebui să nu mai constituie o problemă pentru noi şi nu se mai testează cu aceeaşi frecvență”.

Însă, tocmai  pentru că  mulți  nu mai ajung la medic după ce îți fac testele rapide cumpărate din farmacii și încearcă să-și administreze tratament după ureche, face ca numărul internărilor la Terapie Intensivă să se menține încă ridicat la Buzău. Medicii atrag atenția că nu de puține ori cei care au încercat să  scape de izolare și nu au declarat că sunt pozitivi la testele rapide au ajuns la spital, ulterior, cu forme grave de boală și au necesitat îngrijiri în secțiile de ATI.

”Pentru a elimina această izolare absolut obligatorie de 14 zile pentru el și pentru contacții direcți scurtcircuitează sistemul medical. Se autotratează, așa se explică și că majoritatea secțiilor de ATI sunt încă pline. Ajung la spital cu forme foarte grave de boală iar mulți au nevoie de susținere în secțiile de terapie intensive”a mai declarat dr.Carmen Scîntei.