Actualitate

Buzăul, din nou în atenția UNESCO! Verdictul are legătură cu ia românească și e așteptat anul acesta

Ia sau cămașa cu altiță, cum i se mai spune, nu mai e demult doar o simplă cămașă ce face parte din portul popular românesc și moldovenesc. Ea a trecut demult granițele țării, inspirând designeri renumiți și pictori, fiind purtată de vedete de la Hollywood, de femei obișnuite sau de capete încoronate.

Fie că e din materiale tradiționale, ca in, cânepă sau borangic, ori din materiale comerciale, ia românească e un simbol universal, sărbătorit peste tot în lume pe 24 iunie, zi declarată de o comunitate online ca Ziua Universală a Iei.

Iar din acest an, ia ar putea fi inclusă în patrimoniul cultural al  UNESCO. România și Republica Moldova au depus, in 2021, dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, în vederea înscrierii iei în patrimoniul cultural UNESCO. Dosarul a fost depus la mai bine de 5 ani după ce a apărut această idee, timp în care s-au derulat o serie de formalități și s-a realizat documentația necesară.

În documentul înaintat sunt prezentate mai multe modele de cămăși, din zone geografice diferite, inclusiv din județul Buzău. O decizie cu privire la acest dosar este așteptată de la UNESCO la sfârșitul acestui an.

Mai multe despre conținutul dosarului depus și ce reprezintă ia românească găsiți AICI.