Actualitate

Doar două primării din Buzău au obținut finanțare prin programul “Curățăm România”. Unde ajung banii pentru ecologizare

Deși multe dintre localitățile județului Buzău sunt codașe la capitolul gestionarea deșeurilor, doar două au reușit să acceseze fonduri de la Ministerul Mediului, în cadrul Programului „Curățăm România”, un program ce vizează ecologizarea zonelor afectate de gunoaie.  Este vorba despre orașul Nehoiu și comuna Lopătari.

Proiectele depuse de cele două administrații locale au fost acceptate la plată, alături de alte 208 depuse de autorități din întreaga țară. Proiectul depus de autoritățile din Nehoiu are o valoare de 15 000 lei iar cel din Lopătari de 9 000 lei. Cu banii accesați, în perioada următoare autoritățile locale vor organiza campanii de ecologizare în zone în care deșeurile sunt aruncate la întâmplare, pe malul apelor sau la marginea satelor.

La Nehoiu, fondurile vor fi utilizate pentru o amplă campanie de ecologizare ce va avea loc pe Valea Nehoiului, zona în care inundațiile din 2004-2005 au făcut prăpăd. Viitura formată a distrus drumurile dar și un pod important, sute de familii rămânând o perioadă izolate de restul localității. Acțiunea de ecologizare va mobiliza cel puțin 100 de voluntari. În a doua zi a lunii iulie, voluntarii vor lua la pas Valea Nehoiului, pentru a strânge gunoaiele aruncate pe malul pârâului și la marginea satului.

“Noi am depus proiectul și am obținut suma maximă pe care o puteam accesa, 15 000 lei. Din aceasta, circa 10 000 de lei vom folosi pentru materialele necesare în timpul acțiunii de ecologizare, 3 500 lei pentru firma care va transporta deșeurile colectate iar restul pentru produse alimentare ce vor fi acordate voluntarilor. Ne-am propus să ecologizăm Valea Nehoiului pe o distanță de circa 5 km, în data de 2 iulie”, a declarat Genovel Oancea, manager proiect.

O astfel de acțiune a fost organizată și anul trecut de autoritățile locale și voluntari, dar pe o suprafață mai mică.

Programul „Curățăm România” a fost lansat în luna aprilie a acestui an și s-a încheiat pe 6 iunie. Finanțarea proiectelor s-a făcut în funcție de numărul de locuitori ai localităților care au depus proiecte.

În județul Buzău, în multe comune, gestionarea deșeurilor lasă de dorit, la fiecare control comisarii de mediu și reprezentanții Apelor Române Buzău Ialomița aplicând amenzi drastice. Sunt inclusiv localități care nu au serviciu de salubritate.