Actualitate

BUZĂUL, PE PODIUMUL NAȚIONAL AL ANGAJĂRILOR! Ce strategie a adoptat AJOFM și care sunt domeniile de activitate cele mai căutate

Dacă în toamnă s-au numărat șomerii, iată că primăvara a adus angajări record la Buzău. Județul ocupă locul trei în topul național după numărul persoanelor care și-au găsit un loc de muncă în primele trei luni ale acestui an. Domeniul agricol deține ponderea angajărilor, însă mulți buzoieni și-au găsit posturi și în fabricile de pe platforma industrială a municipiului , în timp ce tinerii au optat pentru un job în domenii de activitate dezvoltate foarte mult în perioada de pandemie, cum ar fi, de exemplu, comerțul online.

Record de angajări la Buzău. Nu mai puțin de 2800 de persoane au fost angajate în primele trei luni ale acestui an, cifra ducând județul pe locul trei în topul național întocmit de Agenția Națională a Forței de Muncă.

”Un clasament al judeţelor cu cele mai multe persoane angajate arată că Timiș ocupă primul loc (4.900), urmat de București (2.888) și Buzău (2.800)”.

Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău a explicat pentru șansanews.ro că media angajărilor a fost de circa 900 de persoane pe lună, cifră care se menține și în lunile aprilie-mai. Angajările masive s-au datorat, spune Ionel Tociu, și unei schimbări a strategiei de angajare a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Practic, a facilitat legătura dintre angajatori și cei aflați în căutarea unui loc de muncă, prin trimiterea unor scrisori de recomandare cu dispoziție de repartizare.

”În lunile ianuarie, februarie, martie și chiar aprilie am avut o medie de 900 de angajări. De la începutul anului am schimbat strategia de angajare. Pentru că pandemia ne interzise să mișcăm mase mari de oameni, iar din acest motiv legătura cu cei aflați în căutarea unui loc de muncă era foarte greu de ținut, am decis, ca din ianuarie, să eliberăm noi scrisori de recomandare cu dispoziție de repartizare către aceste persoane aflate în căutarea unui loc de muncă”, a spus Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

Cei mai mulți dintre buzoieni au fost angajați în domeniul agricol, fie la diferite activități care au loc în această perioadă în sere și solarii fie au fost angajați de marii fermieri pentru lucrările de pe câmp , specifice sezonului de primăvară.

Informația este confirmată și de marii fermieri. Valeriu Alecu, agricultor din zona comunei Smeeni, ne-a spus că de fapt în această perioadă au fost rechemați la muncă foștii salariați trimiși în toamna anului trecut în șomaj.

Multe posturi au fost scoase spre ocupare și de angajatorii care își desfășoară activitatea pe platforma industrială a municipiului Buzău, precum și de patronii care, în pandemie, și-au dezvoltat comerțul online.

Cei care și-au găsit un loc de muncă în această perioadă au vârste de la 18 ani, însă ponderea este deținută de persoanele peste 45 de ani, mulți angajatori fiind de acord să ofere posturi inclusiv pensionarilor pentru că sunt persoane care au experiență în domeniu.

În luna ianuarie , Buzăul număra peste 13.000 de șomeri, însă după primele trei luni, ca urmare a angajărilor masive, județul a ajuns să numere doar puțin peste 10.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.