Actualitate SĂNĂTATE

BUZĂUL, PE TREND ASCENDENT! “Ne așteptăm la noi creșteri în perioada următoare”

Județul Buzău este din nou pe un trend ascendent în ceea ce privește cazurile de coronavirus. Pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 129 de noi îmbolnăviri, după ce săptămâni la rând în județ au fost sub 100 de cazuri noi.

Trendul ascendent s-a menținut și la începutul acestei săptămâni, ba chiar într-un ritm accelerat. Luni au fost raportate 12 cazuri COVID-19, pentru ca marți numărul cazurilor noi să ajungă la 22. Miercuri numărul îmbolnăvirilor s-a dublat, autoritățile raportând 44 de cazuri noi COVID-19. Situația nu pare să se schimbe prea curând. Autoritățile de sănătate publică se așteaptă la o creștere a cazurilor de coronavirus la Buzău, și asta în principal din cauza nerespectării normelor sanitare.

“Categoric da, ne așteptăm la noi creșteri în perioada următoare. Va crește numărul cazurilor noi pentru că oricât am încerca să promovăm aceste norme de igienă minimă, vor exista persoane care vor ignora total regulile și care vor ajuta sau vor participa astfel la trasmiterea mai ușoară a virusului în comunitate. Ne putem întâlni oriunde și putem lua virusul de oriunde, și din piață, și de la un eveniment. Este foarte greu de controlat transmiterea acestei infecții. Sunt persoane care au susținut că nu au abandonat nicio secundă și au respectat normele, totuși poate că într-un singur minut a existat un abandon și atunci au contractat virusul” a declarat la Focus Tv medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Autoritățile de sănătate publică nu sunt deloc optimiste cu privire la evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului, în primul rând ținând cont de reticența continuă a unor persoane față de măsurile adoptate de autorități. Specialiștii DSP Buzău spun că sunt numeroase persoane care contestă în continuare existența acestui virus și ignoră total riscurile existente și măsurile de prevenție.

„Ce ne îngrijorează cel mai mult în perioada imediat următoare este dorința oamenilor de a fi liberi, de a nu se mai simți controlați. Așa o percep majoritatea locuitorilor acestei țări, ca pe o constrângere, nu ca pe o metodă de protecție în primul rând a sănătății personale. Permanent, discutând cu pacienții, îmi dau seama că la un moment dat se cred suficient de puternici pentru a ignora această infecție indiferent de sfaturile medicale pe care le au permanent.”

Cu cele 44 de cazuri noi de coronavirus înregistrate miercuri, județul Buzău a ajuns să numere 2940 de bolnavi COVID-19. Dintre aceștia, 2545 s-au vindecat în timp ce 105 și-au pierdut viața.