Actualitate

Buzăul, prin ochii unui funcționar public pasionat de fotografie. Tânărul, angajat în Prefectură, va avea o expoziție pe holurile instituției

Și-a ales o meserie care îl obligă să petreacă cel puțin opt ore pe zi într-un birou, însă timpul liber îl petrece în natură, acolo unde s-a născut adevărata pasiune. Este vorba despre unul dintre cei mai tineri funcționari publici din Prefectura Buzău și care, când pleacă de la serviciu, devine un „poet al imaginilor” în care redă frumusețea satului buzoian.  

Iulian Popa are 26 de ani, iar aproape jumătate din viața sa și-a dedicat-o fotografiei. Era adolescent, elev în clasa a IX-a, când a descoperit că iubește fotografia și a decis să surprindă în imagini toate frumusețile naturii. De atunci au trecut 12 ani, timp în care Iulian Popa a adunat mii de fotografii în care arată tot ce are mai frumos satul românesc, cu peisajele pitorești, oamenii pe chipul cărora se citește întreaga viață și tradițiile autentice, încă păstrate în zona Buzăului.

”Născut într-un oraș înconjurat de munți, cu peisaje minunate și răsărituri de soare, fotografia a devenit încet singura mea pasiune adevărată. Acest lucru mă face fericit și orice fac acum este să investesc și să surprind cele mai bune momente pe care timpul le are de oferit”, spune Iulian Popa.

De doi ani, tânărul s-a angajat la Prefectura Buzău, iar duminică, cu prilejul organizării manifestărilor dedicate Zilei Europei, va avea prima expoziție care va fi găzduită, în premieră, chiar de instituția la care lucrează.

În total, vor fi expuse 40 de fotografii în care buzoienii vor putea vedea, prin ochii tânărului funcționar, frumusețea județului Buzău, oamenii satelor, natura cu toate minunile ei.

”Am făcut o selecție de 40 de fotografii, în special peisaje din partea de nord a județului, comuna Chiojdu, satul Cătiașu,  orașul Nehoiu, Lacul Siriu dar vor fi și câteva portrete. Acestea vor fi printate și expuse pe holurile Prefecturii Buzău. De asemenea, vor rula, în format digital, pe două monitoare, alte peste o sută de fotografii pe care le-am făcut în acești ani”, a spus Iulian Popa.

Expoziția tânărului Iulian Popa marchează, în același timp, și începutul unui proiect prin care prefectul Buzăului va deschide larg ușile Prefecturii Buzău pentru tinerii talentați care vor dori să expună lucrările pe holurile instituției.

”Este vorba despre o expoziție foto din portofoliul unui tânăr, născut la Nehoiu, extrem de pasionat de fotografie, expoziție care va putea fi admirată pe holul Instituției Prefectului. Cu aceasta, inițiem, practic, un proiect mai larg:  invităm, mai ales, tinerii talentați, cu abilități, să descopere un parteneriat prin care să-și poată expune lucrările pe holul Instituției Prefectului.  E felul nostru de a-i sprijini pe tinerii cu har, pe tinerii muncitori și pasionați, e o modalitate de a-i ajuta să pornească în viață”, a spus Daniel Țiclea, prefectul Buzăului.

De asemenea, cei care vor ajunge duminică la expoziție vor putea vizita și birourile funcționarilor și chiar pe cel al prefectului Buzăului pentru că, tot atunci, va fi organizată și ”Ziua Porților Deschise” la Instituția Prefectului – Județul Buzău.