Actualitate

Buzăul, printre campionii regiunii la reciclat în sistemul RetuRO. Câte ambalaje s-au adunat într-o singură lună

Tone întregi de ambalaje din plastic, metal sau sticlă au fost colectate, în prima lună a anului 2024, în întreaga țară. Sunt primele rezultate ale proiectului RetuRO implementat la nivel național, denumit Sistemul de Garanție-Returnare.

Potrivit rezultatelor înregistrate în prima lună a anului, programul începe timid să funcționeze. În județul Buzău s-au colectat câteva tone de ambalaje din plastic, metal sau sticlă. De exemplu, la capitolul plastic, în județul Buzău au fost returnate circa 1400 kg ambalaje, 30 kg metal și 153 kg sticlă. Sunt cifre care plasează județul în fruntea clasamentului în regiunea de sud-est, după Galați.

Cele mai multe ambalaje returnate de cumpărători au fost înregistrate în municipii.

BUZĂU: Plastic: 29,864 buc 914kg Metal 1,498 buc  21kg Sticlă 214 buc  96 kg

RM. SĂRAT: Plastic 10,890 buc 338 kg Metal  501buc  7kg Sticlă 202 buc 57kg

PĂTÂRLAGELE: Plastic: 1,461 buc 45kg Metal  6 buc 0 0 0

MĂRĂCINENI: Plastic: 122buc  4 kg Metal  28buc 1kg

ULMENI: Plastic 57 buc  2 kg Metal  43buc  1 kg Sticlă 6buc 2kg

Acestea sunt cifrele înregistrate în prima lună a anului, dar cantitatea va crește cu siguranță în perioada următoare, mai ales după ce pe piață nu se vor mai regăsi decât ambalaje cu simbolul RetuRO, spune directorul Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, Mădălina Ion.

Pentru a fi returnate, ambalajele care au pe etichetă simbolul RetuRO trebuie să fie curate și nedeformate. Sticlele sau dozele pot fi returnate la orice magazin, nu doar la cel de unde au fost cumpărate iar voucherul primit poate fi utilizat pentru a cumpăra orice  produs.

Deși a început greoi, programul a ajuns să funcționeze într-un mod satisfăcător la nivel național. Potrivit ministrului liberal al Mediului, Mircea Fechet, în februarie a fost atins un record de ambalaje reciclate, însă numărul recipientelor din sistemul RetuRO care se vor aduna de acum înainte va crește considerabil. În prezent, potrivit lui Fechet, se reciclează zilnic circa 1 milion de ambalaje la nivelul întregii țări.

“Recent, am vorbit despre primul record al Sistemului Garanție-Returnare. Este vorba despre 18 milioane de ambalaje pe care le-am strâns în luna februarie, de la două milioane pe care le-am strâns în luna ianuarie şi foarte mult faţă de cele 30.000 de ambalaje pe care am reuşit să le strângem în luna decembrie. În acest moment, colectăm cel puţin un milion de ambalaje în fiecare zi. Este o cifră pe care o așteptam și estimăm că aceste cifre vor crește exponenţial până la momentul la care toată marfa de pe raft va fi ambalată în ambalaje aferente sistemului garanție-returnare și vom avea aceste ambalaje aduse înapoi la magazine. Asta înseamnă un proiect bun de ţară, un proiect care creşte de la o lună la alta, pentru un viitor nesufocat de gunoaie şi pentru un viitor în care mediul de afaceri va avea cu siguranţă foarte multe oportunităţi”, a declarat ministrul Fechet.