Actualitate Agricultura acum

Buzoianul care țintește spre un profit de 200.000 de euro anual din marmeladă și sucuri naturale, fără zahăr. Producătorul a dat drumul la o fabrică unde și sursa de energie este ECO

De la vânzarea fructelor pe internet a trecut la procesare. Este pe scurt povestea fermierului care deține cea mai mare plantație de mure și zmeură din județul Buzău. Fermierul produce aproape o sută de tone de fructe pe an însă nu reușește să vândă tot ce culege așa că a decis să transforme întreaga afacere într-una cu flux integrat: de la producerea fructelor până la procesarea lor și mai apoi chiar vânzarea produselor finale în magazine proprii. Totul sută la sută românesc, și chiar folosind rețete fără conținut de zahăr.

Marian Tudor are la Vernești cea mai mare plantație de fructe de pădure din județ. Povestea fermierului începe cu câțiva ani în urmă când a cumpărat terenul în scop imobiliar, însă în final a decis să învestească în agricultură. În timp a plantat mii de fire de mure, zmeură, aronia, coacăze căpșuni dar și sute de pomi fructiferi, respectiv cireși, vișini, meri, peri, pruni, caiși.

Producția de fructe este de aproape o sută de tone anual. Mult mai mult decât poate vinde așa că pierderile sunt destul de mari, mai ales în anii grei ai pandemiei.

”Era foarte greu să vând fructele proaspete. Anul acesta a fost un an destul de greu. În primăvară, ploile au distrus cireșele, apoi în timpul verii seceta a distrus zmeura. Am încercat să intru și în marile lanțuri de magazine, dar este foarte greu. Au foarte multe condiții”, ne-a explicat fermierul din Vernești.

Pentru a reduce pierderile, Marian Tudor a decis să ducă afacerea la nivelul următor: procesarea. Anul acesta a finalizat o investiție de 1,6 milioane de euro într-o fabrică cu utilaje moderne, aduse din străinătate, cu care va produce marmeladă, gemuri, sucuri naturale și fructe uscate.

Investitorul s-a gândit la tot, iar pentru a avea cheltuieli cât mai mici, iar la finalul anului, când trage linie, profitul să fie cât mai mare, Marian Tudor folosește în fabrică energia solară care îi reduce deja factura la curentul electric cu până la 25%. Deocamdată, această sursă de energie verde nu-i acoperă tot consumul, dar intenționează să identifice soluții pentru a mări producția de energie ECO, mai ales că prețurile la curentul electric au crescut foarte mult în ultimele luni.

Cu alte cuvinte, Marian Tudor a pus pe picioare o fabrică ultramodernă unde într-o oră poate produce o mie de litri de suc natural, iar uscătorul de fructe are o capacitate de aproape o tonă doar pe un flux.

Fabrica este gata, iar după luni bune în care s-a luptat cu birocrația, fermierul a reușit să pornească, pentru prima dată, și linia de producție. Deocamdată s-au făcut primele probe. În total, pe piață vor ajunge șapte produse naturale, din fructele  culese chiar din propria plantație.

Pentru toate produsele, buzoianul folosește rețete românești, unele împrumutate de la bunici, alte făcute chiar de el și soția sa. Dar pentru toate există o regulă de bază: fără adaos de zahăr în compoziție, indiferent că este vorba despre sucuri sau marmeladă și dulcețuri.

După etapa probelor, urmează ca buzoianul să-și înregistreze cele șapte produse și abia apoi va putea da drumul la producție. Marian Tudor estimează că din vara anului 2022, marmelada, gemurile, sucurile naturale și fructele uscate vor putea ajunge la consumatori. Toate aceste produse vor fi vândute atât într-un magazin propriu dar și în alte magazine de cartier.

Afacerea cu flux integrat îi va aduce buzoianului un profit de aproape zece ori mai mare decât înregistra doar din vânzarea fructelor. Mai exact, fermierul țintește către un profit de 200.000 de euro pe an, dar asta după trei-patru ani de la startul producției.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian