Social

“CĂPȘUNARII” NU SE MAI ÎNGHESUIE SĂ PLECE ÎN SPANIA. Sute de locuri de muncă vacante, interes zero. Ce îi sperie pe buzoieni

Pandemia de coronavirus îi determină pe buzoieni să refuze locuri de muncă bine plătite peste granițe. În alți ani ocupate în doar câteva zile, acum, în aproape o lună, niciun buzoian nu s-a arătat interesat de locurile oferite de angajatorii de peste granițe la cules de fructe. Explicația: oamenii se tem că se pot îmbolnăvi, departe de familii.

De 900 de muncitori are nevoie un angajator din agricultura spaniolă. Angajatorul caută persoane care, în această primăvară, să culeagă căpșuni, zmeură, mure și afine. Oferta a fost prezentată de reprezentanții AJOFM Buzău șomerilor din județ. Surpriză, însă. Dacă în alți ani locurile erau ocupate în 2-3 zile, acum, deși a trecut aproape o lună de când s-a dat start depunerii dosarelor, nicio persoană nu s-a arătat interesată să plece în Spania, să muncească pe un salariu de zeci de euro pe zi. Când au fost întrebați de ce refuză oferta, oamenii au avut același răspuns: teama de infectare cu coronavirus.

“Până la această oră nu sunt solicitări de la buzoieni pentru a se înscrie pentru acest tip de locuri de muncă. De ce? Şi noi am fost destul de surprinşi, având în vedere că la Buzău rata şomajului este destul de mare şi numărul celor care doresc să lucreze în străinătate este destul de mare. Am fost şi noi curioşi să vedem ce se întâmplă, de ce nu vor. În marea majoritate a cazurilor, ni s-a răspuns că din cauza coronavirusului, având în vedere rata de infectare foarte mare din celelalte ţări membre ale UE, ei spun: bun, şi pentru cât timp să mă duc? Să mă duc pentru o săptămână, două şi pe urmă să mă îmbolnăvesc, să mă trimită acasă? Cu alte cuvinte, nu vor să se înscrie pentru că frica de a se îmbolnăvi este foarte mare, la fel şi frica de consecinţele ulteriore ale infectării.”, a declarat pentru șansanews.ro, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.         

Buzoienii care în alți ani abia așteptau primăvara și se înghesuiau să prindă un loc de muncă în agricultura din Spania, de unde se întorceau acasă cu sume destul de mari, și-au schimbat opțiunile. Oamenii se tem că odată ajunși peste granițe se vor îmbolnăvi și chiar se gândesc la ce este mai rău. Așa că, deși ar fi putut obține bani pe care în țară nu aveau nicio șansă să-i câștige în decurs de câteva luni, aleg să rămână acasă, unde se simt mai în siguranță.

“În general, o ofertă de acest gen se ocupa în două, maxim trei zile. Iată că acum au trecut trei săptămâni de când sunt scoase aceste locuri de muncă în străinătate, şi nu numai ele, mai sunt și în alte țări, și interesul este aproape 0.   Repet, există frica de COVID, frica de a se îmbolnăvi acolo, frica de a face complicaţii, şi aşa mai departe. Sunt contracte de muncă sigure, garantate. Spre exemplu, în Spania, salariul unui român este echivalent cu cel al unui spaniol care ar lucra în acelaşi domeniu.”

Buzoienii care se răzgândesc și aleg totuși să plece la cules de fructe, în Spania, mai au timp să se înscrie până la jumătatea acestei luni. 15 aprilie este termenul limită pentru depunerea dosarelor. Cei care vor încheia contracte cu angajatorul spaniol vor avea un program de 6 ore și jumătate pe zi. Salariul brut este de 44,99 euro/zi din care se scad asigurări de sănătate și TVA, ceea ce face ca salariul net să fie de  41,29 euro/zi. La sfârșitul campaniei, angajatorul plătește muncitorilor și un bonus. Iar orele suplimentare se plătesc cu 7,47 euro /oră. De asemenea, cazarea este oferită gratuit. Contractele de muncă se încheie pe o perioadă de 3 luni, 6 luni sau 9 luni, cu perioadă de probă 15 zile.