Actualitate

Caravana cu medici, soluție pentru pacienții defavorizați. Ideea, lansată chiar de medicii buzoieni

Sursa foto Fb/ Caravana cu Medici

Localitățile izolate din județul Buzău, multe dintre ele fără medic de familie, ar putea fi străbătute de caravane mobile din care să facă parte medici care profesează în spitalele buzoiene. Este chiar una dintre propunerile halatelor albe, pentru a putea da posibilitatea tuturor pacienților să aibă acces la serviciile medicale și de a putea depista din timp o eventuală afecțiune.

Ideea organizării de caravane mobile cu medicii buzoieni a fost lansată chiar de reprezentanții halatelor albe, în cadrul unor întâlniri organizate de Fundația Comunitară Buzău.

“Ceea ce văd eu realizabil, și pe termen scurt, este o idee de caravane medicale, caravane care au mai fost realizate în județ, dar cu medici care veneau din alte județe. Ne dorim să avem colegi din județul Buzău care să participe la caravane, prin rotație, să fie mai dese, să avem astfel de evenimente mai des.  Cred că se poate, aveam totuși nevoie de cineva care să ne unească și să pornească această idee, Fundația Comunitară a reușit acest lucru, sper să se materializeze în curând”, a declarat, la Focus Tv, medicul de medicină internă, Simona Anton.

Astfel de caravane medicale sunt extrem de utile pentru pacienții din mediul rural, mulți dintre ei din sate izolate, care ajung la medic foarte rar sau atunci când boala deja este avansată.

“Este vorba și despre a dărui celuilalt dar ne dorim să facem și o prevenție, și pacienții să nu fie nevoiți să ajungă într-un stadiu în care să nu se mai poată face un tratament corect, să nu ajungă la UPU, vrem o prevenție prin aceste caravane. Sunt lucruri simple care se pot face în mediul rural,în satele izolate. Se poate măsura tensiunea, se poate face o electrocardiogramă, se poate face o glicemie, dar și teste de detectare a virusului hepatitic B sau C, sunt lucruri simple  pentru a detecta și a preveni anumite afecțiuni. Vedem aici dorința medicilor de a face bine, de a întârzia aceste afecțiuni.”

O astfel de caravană organizată de Crucea Roșie România la Gura Teghii, în luna februarie, a demonstrat cât de utile sunt astfel de acțiuni. Timp de două zile, nu mai puțin de 230 de persoane au ajuns în fața medicilor, cei mai mulți fiind localnici care n-au mai ajuns la medic de ani de zile, în condițiile în care nici măcar medic de familie nu au avut. Detalii despre această acțiune, AICI.