Actualitate

Castana comasării e fierbinte pentru partenerii de coaliție

Ne apropiem deja de jumătatea primei luni a lui 2024m, un an electoral extrem de important, în care vom avea nu mai puțin de 4 rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare.

Pe surse a apărut și un posibil calendar al alegerilor, chiar dacă oficial nu a fost stabilit încă nimic. Presa centrală scrie, citând surse politice, că alegerile europarlamentare ar putea să aibă loc în prima jumătate a lunii iunie, localele la sfârșitul lui septembrie, iar parlamentarele și prezidențialele la sfârșitul luni noiembrie, urmând ca în prima jumătate a lunii decembrie să fie organizat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Potrivit Hotnews, subiectul comasării alegerilor a fost discutat din nou în coaliția de guvernare, fără să fie luată însă o decizie. Partidul Național Liberal susține, încă de anul trecut, necesitatea comasării alegerilor.

Într-un interviu la RFI, senatorul PNL Daniel Fenechiu a explicat de ce susțin liberalii această variantă.

“Anul 2024 este un an în care sunt prevăzute patru rânduri de alegeri, dintre care alegerile prezidenţiale sunt alegeri în două tururi. Asta înseamnă că românii ar urma să fie chemaţi la vot de cinci ori, asta înseamnă că de cinci ori, în şcolile din România (N.R. – unde sunt organizate secții de votare) ar urma întreruperi ale activităţii de circa o săptămână-zece zile, asta înseamnă nişte cheltuieli destul de importante şi chiar dacă ştim foarte bine că democraţia costă, ne gândim că ideea de a face cel puţin o comasare este în interesul românilor, este în interesul bugetului şi este în interesul copiilor care merg la şcoală, cărora dacă facem o singură comasare, le salvăm 10-12 zile de şcoală”, a declarat senatorul PNL.

Parlamentarul liberal a explicat și care sunt scrutinele ce pot fi comasate.

“Dacă facem o analiză foarte simplă, constatăm aşa: cu europarlamentarele nu putem comasa absolut nimic, datorită faptului că mandatele primarilor sunt valabile până în luna septembrie, datorită faptului că mandatele parlamentarilor sunt valabile până pe 20 decembrie, la fel al preşedintelui României. Motiv pentru care europarlamentarele vor avea loc în luna iunie, singure, iar în ceea ce priveşte prezidenţialele, turul întâi al prezidenţialelor sau turul doi al prezidenţialelor pot fi comasate. Turul întâi ar putea fi comasat, dacă există voinţă politică, cu alegerile locale. Dacă nu, există varianta comasării turului doi al prezidenţialelor cu alegerile parlamentare”, a mai spus Daniel Fenechiu.