Actualitate Agricultura acum

Cât ne costă o salată cu legume din Piața Centrală. Trufandalele românești sunt cele mai scumpe

Să mănânci sănătos este recomandarea fiecărui medic, iar mesele din această perioadă ar trebui să conțină cel puțin o porție de salată cu legume proaspete, o spun tot nutriționiști. Cu alte cuvinte, trebuie profitat din plin de trufandalele românești care aduc organismului aportul de vitamine de care are nevoie după o perioadă lungă de iarnă, cu mai puțină mișcare.  Totuși, sfatul medicului este pe cât de bun pe atât de costisitor, mai ales în această primăvară când toate alimentele s-au scumpit, iar de majorări nu au scăpat nici legumele vândute în piețe.

Tarabele din Piața Centrală sunt  încărcate de legume proaspete și trufandale crescute în solariile producătorilor buzoieni. Cu alte cuvinte, găsim tot ce poftim și ce avem nevoie pentru o salată gustoasă, însă prețurile sunt pe măsură.

De exemplu, cea mai ieftină rămâne salată pregătită doar din verdețuri adică dintr-o salată verde care costă 2 lei, o legătură de ceapă verde care se vinde cu 1 leu sau 1,5 lei, în funcție de câte fire are legătura, și, după gust, o legătură de mărar sau pătrunjel, care costă un leu fiecare.

Dacă la salata de verdețuri adăugam spanac verde, de exemplu, atunci prețul crește. Un kilogram de spanac verde se vinde cu 5 lei.

Sau poate, alții preferă salata de verdețuri și ridichi. În acest caz, la fel, prețul unei salate mai crește fie cu 1,5 lei sau chiar cu mai mult, în funcție de ce fel de ridichi preferă. O legătură de ridichi de mărime medie costă 1,5 lei, iar cele mai mari, care se vând la kilogram, costă 5 sau chiar 6 lei kilogramul.

Cea mai scumpă este salata de roșii și castraveți. Deși în Piața Centrală momentan nu sunt decât castraveți din solariile din zonele buzoiene, roșiile românești se găsesc în județul Buzău, dar în piața de la Râmnicu Sărat. Cât despre preț, o salată ar putea ajunge la câțiva zeci de lei asta pentru că, un kilogram de castraveți costă între 13 și 15 lei, iar unul de roșii în jur de 20 de lei. Tomatele din import, în Piața Centrală au prețuri între 10 și 13 lei, kilogramul.

Și cum este perioada postului, cei care aleg să consume mai multe legume în această perioadă sunt nevoiți, de asemenea, să scoată din buzunare mai mulți bani pentru mâncare.

De exemplu, un kilogram de ciuperci proaspete în Piața Centrală costă 13 lei. Mai ieftine sunt urzicile. Un leu legătura.