Alertă Coronavirus Buzău

CE A DECIS MINISTERUL SĂNĂTĂȚII CU PRIVIRE LA ASIMPTOMATICI. Ce se întâmplă cu copiii ai căror părinți au COVID-19

Nelu Tătaru anunță că persoanele care sunt diagnosticate cu COVID-19, dar sunt asimptomatice vor fi internate pentru 48 de ore. În acest timp, medicii le vor evalua starea de sănătate și vor decide dacă rămân în spital sau pot merge acasă, în izolare, Potrivit acestuia, starea de alertă va fi prelungită pentru cel puțin 30 de zile. ”Vom avea stare de alertă cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României”, a afirmat Tătaru. 

„Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare. (…)Fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea și posibilitatea să-și susțină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După maxim 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la Covid. Pentru cei simptomatici, în funcție de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până devine asimptomatic”.

Întrebat ce se întâmplă cu persoanele după ce au făcut testul, dar înainte de aflarea rezultatului, Nelu Tătaru a spus că „stau în izolare până obțin rezultatul”.

Tătaru a afirmat că persoanele care revin din zone roşii intră în carantină.

Referitor la copiii ai căror părinţi sunt diagnosticaţi, el a precizat că aceştia rămân în custodia familiei, până la rudele de gradul patru. ”Nu vor fi luaţi de stat”, a subliniat el.

Întrebat ce se va întâmpla când nu va mai fi stare de alertă şi va fi nevoie în continuare de izolare şi carantină, Tătaru a replicat: ”Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care avem o creştere a numărului de cazuri…”

Întrebat, de asemenea, dacă se pot organiza alegeri în septembrie, Tătaru a afirmat: ”Cu precauţii,se pot organiza şi alegeri. Dacă putem deschide şcolile, putem organiza şi alegeri”.

Comisia juridică a Senatului a discutat, marţi, proiectul de lege privind carantina şi izolarea iniţiat de către Guvern, în vederea emiterii unui raport. Procedural, Senatul trebuie să voteze într-un plen propunerea legislativă, în calitate de for decizional.