Actualitate

Ce despăgubiri primesc buzoienii pe terenurile cărora va trece Autostrada A7. Două primării, pe lista exproprierilor

Guvernul a aprobat alocarea a peste 35 de milioane de lei pentru exproprierea imobilelor care se află pe tronsonul pe care va fi construită Autostrada A7, de la Buzău până la Focșani. Sunt peste 8400 de proprietari din cele două județe care vor primi despăgubiri de la stat, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de suprafața deținută.

“Actul normativ prevede aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ‘Autostrada Buzău-Focşani’, aflate pe raza municipiului Buzău şi a localităţilor Vadu Paşii, Cochirleanca, Ziduri, Râmnicelu, Valea Râmnicului şi Râmnicu Sărat din judeţul Buzău şi pe raza localităţilor Sihlea, Dumbrăveni, Gugeşti, Slobozia Ciorăşti, Milcovul, Răstoacă, Vânători, Odobeşti şi municipiul Focşani din judeţul Vrancea”, transmite Guvernul României printr-un comunicat de presă.

Prin hotărârea adoptată au fost aprobate, de asemenea, listele cuprinzând imobilele supuse exproprierii, atât proprietăți private, cât și publice.

Pe listă sunt și primăriile Râmnicu Sărat și Ziduri, care au terenuri pe care va trece autostrada.

Astfel, primăria din Rm. Sărat va primi aproximativ 36 de mii de lei pentru un teren arabil extravilan aparținând domeniului privat al municipiului. Ceva mai mulți bani, tot pentru un teren extravilan, va primi Liceul Tehnologic Victor Frunză  – 109 mii de lei.

La Ziduri, în schimb, primăria rămâne fără mai multe suprafețe, inclusiv de pășune. În total sunt patru suprafețe de pășune pe unde va trece autostrada, pentru care primăria va primi aproximativ 365 de mii de lei. Acestora li se adaugă o fâneață, a cărei valoare a fost estimate la circa 1000 de lei, dar și trei terenuri arabile, cu o valoare de circa 20 de mii de lei.

Cea mai mare despăgubire acordată în județul Buzău ajunge, însă, la un proprietar privat din Rm. Sărat, care va primi pentru terenul arabil deținut suma de aproximativ 747 de mii de lei.

Sume mai mari ajung la o societate comercială din Valea Râmnicului, care va primi circa 272 de mii de ei, dar și la doi proprietari din Vadu Pașii, ale căror terenuri au fost estimate la 159 de mii, respectiv 132 de mii de lei.

Lista proprietăților poate fi consultată mai jos: