Divertisment

Ce e bine să faci în ajunul sărbătorii Sfinților Petru și Pavel

Sfinții Petru și Pavel sunt prăznuiți anual pe data de 29 iunie. De această sărbătoare se leagă mai multe tradiții și obiceiuri transmise din bătrâni. Se spune că există o metodă prin care poți face să ți se îndeplinească o dorință.

Sfinții Petru și Pavel sunt, poate, cei mai importanți propovăduitori ai creștinismului, motiv pentru care prăznuiți anual pe data de 29 iunie și sunt trecuți în calendar cu cruce roșie. La fel de important este, însă, și ajunul acestei sărbători.

Se spune că în ziua de dinaintea sărbătoririi Sfinților Petru și Pavel spiritele cerului umblă libere prin lume și îi pedepsesc pentru cei care nu dorm acasă. Tradiția spune că pentru a se proteja împotriva celor care vor să se răzbune poartă în buzunare amulete, adică niște punguțe de culoare roșie în care se pun usturoi și pelin. Se spune că timp de trei zile Sfinții Petru și Pavel îi protejează pe agricultori în timpul furtunilor, iar culturile lor de grâu vor fi bogate.

Astfel, învățăturile din bătrâni arată că celor care țin post negru în ziua de dinaintea sărbătorii li se va îndeplini o dorință până la Buna Vestire. De asemenea, până atunci, cucul și privighetorile se vor opri din cântat, mai exact până pe 25 martie.

Totodată, în timpul postului Sfinților Petru și Pavel sunt interzise mai multe lucruri. De exemplu, nu se fac deloc evenimente, incluzând nunți, botezuri sau cumetrii. Acest lucru se întâmplă deoarece Biserica susține că nu se cântă și nu se dansează.

De altfel, având în vedere că este post, nu se mănâncă de dulce, carne, ouă, lapte și brânză. Totodată, alcoolul și tutunul sunt strict interzise. La fel se întâmplă și cu relațiile intime, considerate un mare păcat. Un alt lucru pe care credincioșii trebuie să-l facă este să se spovedească și să facă fapte bune.