Actualitate Divertisment

Detalii neștiute din biografia unui mare muzicant al Buzăului. Cum au fost făcute publice

Ionel Tudorache, muzicant cu acordeonul și vocea, s-a născut la Buzău la data de 26 iunie 1953. Fiu al unui violonist celebru, Aurel Tudorache (1924 – 2008) și al Ioanei, la vârsta de cinci ani a încercat să cânte la vioara tatălui său, dar de la vârsta de șapte ani s-a îndreptat către acordeon. De altfel, tradiția este continuată și astăzi. Fiica sa, Simona Tuinete, este profesor de pian și de limba germană la Academia de Muzică din Berlin. Fiul său, Ciprian, face parte din Taraful Ionel Tudorache, cântând la contrabas. Fiul cel mic, Marian, realizează sonorizarea și transportul tarafului.

În urma unei analize privind evidența personalităților buzoiene care și-au pus amprenta asupra municipiului Buzău și a imaginii acestuia, prin realizări deosebite, s-a propus conferirea titlului de “CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI BUZĂU”, domnului Ionel Tudorache. Vineri, artistul va primi acest titlu onorific.

Specialiștii îl apreciază ca pe unul dintre cei mai buni interpreți ai genului lăutăresc. După absolvirea celor 8 clase elementare la Școala Nr.7 din Buzău a urmat școala profesională la Uzina Electroprecizia Săcele și s-a calificat ca strungar.

Despre prima melodie pe care a cântat-o la acordeon își amintește că era tangoul Marea de smarald. În perioada cât a fost elev la Săcele a cântat în ansamblul studenților din Brașov, cu care în anii ’70 a întreprins turnee în străinătate (Republica Federală Germană, Marea Britanie, Cehoslovacia etc.).

În anii ’80 a colaborat cu marti artiști ai țării, precum Romica Puceanu la Cherhanaua din Mamaia, dar și cu Gabi Luncă, Ion Onoriu sau Toni Iordache. De asemenea, de interpretările sale s-au bucurat cetățenii români sau străini care au frecventat localurile din Mamaia sau Constanța.

În 1998 a înființat taraful clasic Ionel Tudorache, cu care în 2000 a înregistrat la Electrecord albumul La chilia-n port. Piesa care dă titlul albumului a fost folosită la ecranizarea filmului Cel mai iubit dintre pământeni, în regia lui Șerban Marinescu, după romanul cu același nume, de Marin Preda.

În 2007 a lansat un album Avea moșu’ un băiețel, în 2011 albumul cu titlul Adu’ calul, pune șaua, iar în 2021, la Roton Disc a înregistrat albumul Sănătatea-i mai presus ca toate.