Actualitate

Ce făcea șoferița de 19 ani în momentul fatidicului accident de marți seara. O fracțiune de secundă poate face diferența între viață și moarte

Atenția distrasă de la condus este cauza care se conturează în ancheta privind accidentul de acum două seri, de lângă orașul Buzău, soldat cu decesul a doi șoferi: o tânără de 19 ani din Buzău și un bucureștean de 46 de ani.

Surse din apropierea anchetei spun că momentul în care șoferița de 19 ani, începătoare, a schimbat traiectoria ajungând pe contrasens, a fost precedat de o lipsă de control asupra volanului. Fie că a fost vorba despre atenția îndreptată către telefonul mobil, fie că a fost orbită de farurile vreunei mașini de pe sensul opus, tânăra nu a mai menținut direcția mașinii. Impactul cu duba de pe contrasens a fost violent.

Buzoianca de 19 ani care a provocat accidentul obținuse permisul de conducere în decembrie anul trecut. Lipsa de experiență și întunericul au fost factori care au avut o contribuție importantă la producerea tragediei.

”Poate că a fost distrasă șoferița de ceva, poate că a traversat un câine strada și din lipsa experienței direcția de mers a fost afectată, nu știm ce s-a întâmplat exact. Ideea este că a avea experiență în a șofa face diferența în multe situații între viață și moarte. În alte state e obligația ca din momentul în care un șofer ia permisul de conducere, acesta să conducă numai în prezența unui alt șofer cu experiență, pentru că atunci când te deplasezi singur, la început, există acea nesiguranță”, a explicat la Focus TV, inspectorul de poliție Andreea Marchidan, ofițer de prevenire la IPJ Buzău.

Periculoasă este și relaxarea la volan, iar asta e valabil nu doar pentru începători, ci și pentru șoferii cu experiență. Un gest care poate fi, aparent, banal, ca acela de a răspunde la telefon, se poate dovedi fatal.

”Când lucrurile sunt cumva simple și traficul nu e aglomerat, e seară, e liniște, tindem să tratăm cu ușurință acțiunea de a șofa și atunci foarte ușor putem fi distrași de diverși stimuli. Că e radioul, că a sunat telefonul și trebuie să răspundem, că am primit un mesaj și nu ne putem abține să nu vedem, poate, în cazul celor care fumează, vrem să ne aprindem o țigară și căutăm o brichetă. Niște gesturi aparent nevinovate, dar care pot afecta direcția de deplasare, lăsându-te furat de anumiți stimuli”, a mai spus Andreea Marchidan de la IPJ Buzău.

Tânăra de 19 ani care a pierdut controlul volanului a murit la locul accidentului. Din cealaltă mașină, aparținând unei televiziuni cu profil sportiv, șoferul de 46 de ani și un pasager de 31, au ajuns la spital. Bărbatul de 46 de ani, care se afla la volan, a murit câteva ore mai târziu.