Actualitate

Ce l-a determinat pe primarul Toma să-i primească pe jurnaliști la ședințele CLM. Hotărârea e clară: ori la bal, ori…

Așa cum Șansa News a relatat deja aici, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunțat aseară, în premieră, la emisiunea Sens Direct de la Focus TV, că va propune Consiliului Local Municipal ca jurnaliștii și cetățenii să poată avea din nou acces la ședințele CLM, în funcție de numărul infectărilor cu SARS-CoV2.

Anunțul primarului nu a fost însă întâmplător, ci a avut la bază un document înaintat Primăriei Buzău încă de săptămâna trecută de Instituția Prefectului, prin care Prefectura recomandă ca hotărârea prin care a fost adoptat regulamentul de organizare și funcționare să fie modificat.

Prefectura a propus ca restricționarea accesului la ședințele Consiliului Local Municipal să intre în vigoare atunci când numărul de infectări cu SARS-CoV-2 este mai mare de 50 de cazuri pentru 3 zile consecutive, iar ridicarea restricțiilor să se facă atunci când sunt mai puțin de 20 de cazuri, timp de 5 zile consecutive.

”La momentul la care în Consiliul Local Municipal a fost adoptat proiectul privind Regulamentul de Organizare și Funcționare al miniparlamentului local, toate privirile și speranțele s-au îndreptat către Instituția Prefectului.  Am promis în luna iulie că voi  analiza subiectul  cu prioritate. Am lansat public, pe 13 septembrie, primele concluzii și propuneri  într-o emisiune la un post local de televiziune, iar pe 15 septembrie am transmis către Primăria Municipiului Buzău propunerile pentru revenirea la normalitate. În principiu, propunerea este ca prevederile celor două alineate, care îngrădesc accesul presei și al cetățenilor, să intre în vigoare doar între anumite praguri de infectare”, a declarat prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.

Practic, prefectul i-a pasat primarului mingea, iar acum acesta joacă după cum i s-a spus. În caz contrar, dacă recomandarea nu va fi pusă în practică, hotărârea nu va primi avizul Prefecturii și va fi atacată în instanță.

Procedural, cea mai bună variantă este ca la prima ședință a Consiliului Local, aleșii să voteze un proiect de modificare a hotărârii prin care a fost adoptat regulamentul, în care să fie prevăzute recomandările venite de la Prefectura Buzău.