Actualitate

Ce măcel politic! Ultima repartizare de bani de la Guvern a dat foc partidelor. Critici și amenințări cu plângeri penale

Decizia luată de Guvernul Cîțu de a aloca un miliard de lei din Fondul de rezervă primăriilor și consiliilor județene a încins spiritele printre primari și politicieni.  Social democrații acuză că sumele au fost împărțite de liberali după bunul lor plac fără a ține cont de nevoile și proiectele comunităților, iar banii au ajuns în mare parte la primarii PNL.  Pe de altă parte, liderii liberali susțin că 2756 de administrații locale din România, indiferent de culoarea politică a primarilor, au primit finanțare, la ultima alocare a Guvernului. La Buzău, de pildă, liderul PNL, Gabriel Avrămescu, susține că  din totalul de 14.466.000 de lei, 9.501.000 lei au fost distribuite către primarii PSD.

La ultima alocare  operată de Guvernul Cîțu, înainte de a fi demis, săptămâna trecută, Buzăul a primit 14.466.000 de lei, bani care au fost împărțiți unui număr de  75 de primării, care au primit sume cuprinse între 40 000 lei și 600.000 de lei.

Cel mai puțin, 40.000 mii de lei, a primit comuna Bozioru (PSD). Printre cele mai mari sume au primit, C.A.Rosetti (Pro România), Buda (PSD), Gherăseni(PSD) și Brăești (PSD)  cărora le-au fost alocate 300.000 de lei, la Cochirleanca(PNL)  au ajuns 400.000 lei, la fel și la Padina (PNL) și la Pardoși (PNL).

Brădeanu (PNL) a primit 465.000 de lei, Calvini (PNL), Chiojdu (PNL) și Tisău (PNL) câte 500.000 de lei.

Beceni (PNL), Scutelnici (PNL) și Vadu Pașii (PNL) au primit 600.000 lei.

Municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, conduse de social democrați, nu au primit nici un leu, deși au făcut solicitări în acest sens. Autoritățile din Palatul Comunal au cerut circa 36,7  milioane de lei în timp ce municipiul Rm.Sărat a cerut peste 11 milioane de lei. De asemenea, nu le-au fost alocate fonduri, deși au făcut solicitări, comunele Lopătari (USR) Puiești (Pro România) , Zărnești (PMP) și Ziduri (Pro România).

Într-un mesaj rostogolit pe rețelele sociale, deputatul PSD de Buzău Romeo Lungu acuză distribuirea discreționară a fondurilor.

” La nivel național 80% din banii din Fondul de Rezervă al Guvernului au mers către localități conduse de PNL și UDMR.” arată social-democratul, exemplificând și cu situația administrațiilor roșii din Buzău. ”Diferențele dintre comunele administrate de PSD și PNL sunt mai mult decât vizibile. Cel mai bun exemplu: Pardoși  (PNL), comună cu aproximativ 400 de locuitori, a primit 400.000 lei, în timp ce Vernești (PSD), localitate cu peste 9000 de locuitori, a primit doar 50.000 lei. Municipiile Buzău și Râmnicu Sărat au fost și ele pedepsite de Guvernul Cîțu pentru că sunt administrate eficient de social democrați, așa că au primit fabuloasa sumă de 0 lei. Nici comunele Pietroasele, Podgoria, Robeasca, Rușețu, Săhăteni, Sărulești, Gura Teghii, Lopătari, Puiești, Zărnești și Ziduri nu au primit niciun leu. ”

Previziunile lui Marcel Ciolacu pentru Buzău

Orașul Buzău, reședință de județ, este una dintre localitățile defavorizate la repartizarea sumelor alocate din fondul de rezervă. Municipiul reședință de județ nu a primit niciun leu de la Guvern, la repartizarea aceasta. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a criticat, într-o conferință de presă, modul în care s-au făcut alocările, anunțând că va depune plângere penală împotriva premierului Florin Cîțu și a celorlalți demnitari implicați în elaborarea hotărârii de Guvern prin care s-a repartizat un miliard de lei din fondul de rezervă, pentru proiecte locale. Solicitat să comenteze modul în care repartizarea acestor sume va afecta administrațiile locale, Ciolacu a avut o previziune sumbră pentru administrația municipiului Buzău: ”Dispare!” (vezi VIDEO!)

Modul în care au fost împărțiți banii a atras critici dure din partea social democraților, dar și a altor factori politici.

Consilierul USR, Irinel Cîrstea, a criticat pe Facebook modul în care liberalii au împărțit banii.

PNL a împărțit, discreționar, bani din fondul de rezervă primarilor PNL și UDMR, un miliard de lei. La Lopătari au fost alocați ZERO lei.

O comună ce a trecut prin calamități, ce nu poate atrage fonduri nerambursabile din cauza managementului defectuos al fostei conduceri este condamnată la sărăcie și subdezvoltate.

Doar calitățile de bun gospodar ale tânărului primar Claudiu Constantin face ca Primăria Lopătari să supraviețuiască și să realizeze minime investiții din fondurile proprii.

Cu ce au greșit acei cetățeni de nu sunt sprijiniți să se dezvolte? Doar faptul ca au ales un om dedicat comunității ce nu face parte din ”echipa câștigătoare”.

Criticați din toate părțile, liberalii spun că banii au fost împărțiți în funcție de solicitări și de proiecte, nicidecum în funcție de culoarea politică a primarilor.

”Asistăm de câteva ore deja la o dezinformare grosolană promovată isteric de pesediști referitoare la alocarea discreționară a banilor din Fondul de Rezervă favorite fiind, spune PSD, primăriile liberale! Nimic mai fals!

Ca să fie foarte clar:

La Buzău, din totalul de 14.466.000 de lei:

-9.501.000 lei au fost distribuite către administrații PSD (inclusiv CJ Buzău), dar și către primării ProRomânia și PMP

-4.965.000 de lei au fost alocate administrațiilor locale PNL.

Precizez că Guvernul României a alocat sume de bani în funcție de solicitările depuse de unitățile administrativ teritoriale și mai ales în functie de PRIORITATEA proiectelor care au nevoie de finanțare.

Sumele distribuite către comunele, orașele și municipiile din România au destinații clare în ceea ce privește proiectele de dezvoltare locală.

Cred că PSD ar trebui să se uite în propria ogradă și să vadă pădurea de copaci.

Guvernul PNL a alocat bani pentru proiectele de dezvoltare locală și nu pentru un partid sau un altul!”, a scris președintele PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu.

Iată mai jos lista localităților care au primit bani de la Guvern: