Actualitate

Șapte comune din Buzău nu au nici un caz de COVID de două săptămâni. Cum au reușit oamenii să se ferească de virus

Întreg județul Buzău este lovit de valul 4 al pandemiei de coronavirus. Județul se află în scenariul roșu, cu o rată de infectare de peste 3 la mia de locuitori, iar spitalele nu mai au paturi libere pentru pacienții bolnavi de COVID. Cu toate acestea, sunt și șapte localități care nu au nici un caz de COVID confirmat în ultimele 14 zile, ceea ce înseamnă o incidență 0.

Cele șapte localități sunt, conform raportului DSP de vineri, Brăești, Chiliile, Largu, Odăile, Pardoși, Racovițeni și Sărulești.

Reporterii șansanews.ro au stat de vorbă cu primarii acestor localități, pentru a afla ”secretul” care stă în spatele performanței de a nu avea nici un caz de COVID în ultimele 14 zile.

„Din fericire, în ultima perioadă ne-a ocolit virusul acesta. Sigur că și măsurile luate sunt și la nivel de instituții publice, adică Primărie, școală, informarea cetățenilor, magazine, baruri. Conștientizarea omului duce la un rezultat bun în sensul de a nu se perpetua acest virus de la un om la celălalt și nu numai conștientizarea dar, până la urmă și faptul că oamenii folosesc măștile. La școală, la fel, sunt măsuri stricte. Sperăm ca Dumnezeu să ne ferească în continuare de acest virus atât de agresiv,” ne-a declarat primarul din Odăile, Tache Cristache Grama.

În comuna Largu, primarul spune că mulți localnici s-au vaccinat anti-COVID.

„Am dus măști la toate magazinele din comună, inclusiv școală, grădiniță. Nu are voie nimeni să intre în incinta magazinului fără mască. La grădiniță și la școală, după program, dezinfectăm. A venit caravana de la DSP iar oamenii s-au vaccinat. Rapelul l-au făcut la Năeni.” a declarat primarul din Largu, Neculai Stănel.

Un alt avantaj al acestor comune îl reprezintă numărul redus de localnici. Cea mai numeroasă localitate ferită de COVID, Brăești, are puțin peste 2000 de locuitori. În rest, comunele au circa 1000 de locuitori, iar din cauza terenului montan, casele sunt răsfirate.

„Casele sunt dispersate, rar se întâlnesc oamenii între ei. Oamenii sunt în vârstă și respectă regulile de protecție.” a declarat primarul din Chiliile, Valentin Zaman.

La Sărulești, primarul spune că au fost câteva cazuri de COVID în trecut, însă valul 4 nu a lovit, până acum:

„Măsurile care au fost date de Guvern, le-am respectat, în principiu. N-au fost decât 2 cazuri în trecut confirmați pozitiv care au fost internați în spital, dar în rest nu au fost probleme. Câteva persoane venite din  străinătate, dar care nu au fost identificați pozitive și nu au stat în carantină. Oamenii trebuie să poarte mască la magazine, pe stradă, la Primărie, atunci când vin, și să folosească dezinfectanți și toate cele.” a declarat primarul din Sărulești, Dinu Nicolae.

Vineri, DSP Buzău a anunțat că au fost depistate 196 de persoane infectate cu COVID în județul Buzău, iar 4 persoane au decedat.

Cea mai mare rată de îmbolnăvire este la Rușețu, cu 11,98/1000 de locuitori, comună urmată de Mărgăritești cu 7,55/1000 de locuitori.

Și municipiul Buzău a depășit pragul de 6 cazuri de COVID la o mie de locuitori, ceea ce înseamnă noi restricții.

Detalii, AICI