Actualitate

Ce trebuie să știți pentru ca ”Black Friday” să nu se transforme în ”Ziua păcălelii”

E  ziua mult așteptată de toți marii iubitori de shopping, dar și de către cei care visează la un  produs si au așteptat luni bune această perioadă din an. 

Astăzi, s-a dat startul marilor reduceri de Black Friday. Însă, atenție, pe lângă prețurile mici practicate de firmele serioase în această zi din an, sunt și mulți care găsesc această zi numai bună pentru a face bani ilegal. Înșelăciunile sunt frecvente în perioadele cu mari reduceri din an iar  internetul e mediul în care se pot produce fraude dacă nu suntem precauți.

Pentru ca ziua de Black Friday să nu se transforme ”în ziua păcălelii” și în loc să ne bucurăm de produsele dorite la un preț mai bun ne alegem cu o pagubă în buzunar, polițiștii vin cu o serie de recomandări:

Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asigurați-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

Nu faceți niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificați adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie. 

Evitați operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) și care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. 

Aveți grijă dacă accesați o pagină web care conține greșeli gramaticale.

Dacă se cumpără bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat inițial produsul de la magazin) și certificatul de garanție emis de producător. 

Nu plătiți în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiți un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiți pentru marfă după ce v-ați asigurat că ați primit ce ați comandat.

În cazul în care efectuați totuși plata online pentru diferite produse, fiți atenți când oferiți detaliile cardului de credit sau debit pe internet.  Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripționat pe card). Este mai sigur să folosiți un card de debit dedicat tranzacțiilor on-line pe care să îl încărcați numai cu suma necesară achiziției.  Foarte important este să cunoașteți situația financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacție, cât și după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.

Tipăriți sau salvați comanda dumneavoastră, precum și clauzele și condițiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situația în care ar exista vreo problemă mai târziu.

Sesizați autorităților orice tentativă de înșelăciune!

În plus, mare atenție la prețurile afișate astăzi, pentru că și acestea pot fi înșelătoare. Există practica de a mări prețurile înainte de Black Friday și de a le afișa ca fiind reduse în această zi, însă în fapt este menținut costul anterior.

De altfel, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a amendat deja, zilele trecute, 11 mari retaileri pentru că ofereau la vânzare produse cu reduceri înşelătoare de Black Friday. Acești retaileri practicau vânzări cu preț redus, în condițiile în care prețul de referință afișat pe site nu era cel mai mic preț practicat în ultimele 30 de zile.  ​                             

Potrivit ANPC, Comandamentul Special Black Friday, special constituit pentru aceasta zi,  își continuă verificările. Oamenii pot trimite reclamații legate de promoțiile din această perioadă pe adresa de e-mail bf@anpc.ro.