Actualitate

“CEA MAI BUNĂ DECIZIE PENTRU PACIENȚI!” Zeci de bolnavi ar putea fi externați în perioada următoare

Hotărârea Ministerului Sănătății de a externa pacienții cu coronavirus, asimptomatici, și de a-i trimite în izolare la domiciliu, o decizie mai mult decât necesară, în special pentru pacienți. Este prima reacție a cadrelor medicale din Spitalul Municipal Rm. Sărat după ce, marți, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat ordinul care prevede externarea asimptomaticilor după cel puțin 10 zile petrecute în spital.

Directorul medical al Spitalului Rm. Sărat, Felicia Vasile, a declarat în emisiunea Focus News de la Focus Tv că decizia este de bun augur, în primul rând, pentru bolnavii depistați cu coronavirus care, deși nu au simptome, sunt nevoiți să stea în spital săptămâni întregi. Sunt zeci de pacienți la Rm. Sărat, internați chiar și de o lună, care până acum nu au putut fi externați întrucât testele au rămas pozitive. Testele pozitive, lipsa simptomelor și izolarea prelungită în spital, și-au pus amprenta asupra psihicului multor pacienți care la un moment dat au cedat și și-au revărsat furia asupra cadrelor medicale.

“Această decizie a ministrului Sănătății va fi benefică în primul rând pentru pacienți, va avea un impact favorabil asupra psihicului pacientului. Sunt foarte mulți bolnavi asimptomatici care, după zeci de zile de spitalizare, au testele pozitive. De aici, urmează o întreagă luptă a pacientului cu medicul. Bolnavii ne cer nouă socoteală pentru faptul că trebuie să stea internați, ne cer să le explicăm de ce testele nu se negativează deși ei se simt bine și nu prezintă nici un semn de boală. Virusul are un impact negativ la nivel psihologic. Zi de zi sunt conflicte cu pacienții care au teste pozitive.”, a declarat la Focus Tv directorul medical al Spitalului Rm. Sărat, Felicia Vasile.

Pe de altă parte, decizia de externare și izolare a asimptomaticilor la domiciliu vine și în sprijinul cadrelor medicale. Numărul bolnavilor internați în spital va scădea și vor fi create noi locuri pentru persoanele care vor fi confirmate cu coronavirus de acum încolo.

Imediat ce ordinul semnat marți de ministrul Sănătății va fi publicat, medicii infecționiști vor analiza fiecare caz în parte și, acolo unde va fi posibil, pacienții vor fi externați. Se așteaptă ca numărul pacienților asimptomatici externați să fie de peste 50 de persoane.

Marți, la Spitalul Rm. Sărat sunt internați 146 de pacienți. Spitalul poate primi cel mult 190 de bolnavi.

Detalii despre ordinul ministrului Sănătății AICI