Actualitate Alertă Coronavirus Buzău

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII A DECIS: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PACIENȚII ASIMPTOMATICI! Dr.Carmen Scîntei dezvăluie riscurile noii măsuri

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat ordinul care prevede izolarea la domiciliu a pacienților diagnosticați cu coronavirus, dar asimptomatici. Însă, această categorie de bolnavi nu scapă de internare. Ei pot fi externați și izolați la domiciliu doar după 10 zile petrecute în spital și doar dacă în acest timp nu apar simptome de boală care să-i determine pe medici să mențină bolnavii sub strictă supraveghere, în spital.

Conform ordinului semnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pacienții asimptomatici vor putea fi externați după  minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare. Pacienții asimptomatici care vor fi externați vor trebui să stea în izolare la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare). Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

După externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat că un pacient pozitiv asimptomatic externat trebuie să își asume situația în care se află și să acționeze în consecință, în contextul în care ne confruntăm cu o transmitere comunitară accentuată. Ideea a fost enunțată și de medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la DSP Buzău. Într-o intervenție telefonică în direct în emisiunea Focus News de la Focus Tv, medicul epidemiolog a declarat că izolarea unui asimptomatic la domiciliu este o chestiune destul de delicată, care poate genera situații grave.

“Eu nu știu dacă este o idee foarte bună pentru că există o sursă de infecție pe care eu n-o pot controla. Nu știu cât de corect sau incorect se poartă acea persoană în domiciliu. Nu am personal calificat suficient ca eu să îl distribui în atâtea zone și să supravegheze, chiar și telefonic, această situație. De regulă s-ar merge la ideea că persoana asimptomatică rămâne în domiciliu și numai dacă în acest interval de timp apar modificări ale stării de sănătate anunță medicul de familie, apoi se deplasează ambulanța și circuitul își urmează cursul. Dar avem nevoie de o conștiință civică foarte înaltă la care ați văzut că mai avem de lucrat, nu-mi asigură o liniște epidemiologică în teritoriu această situație.” a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei la Focus Tv.

Măsura luată de Ministerul Sănătății vine după ce spitalele COVID din întreaga țară aproape s-au umplut, mulți dintre pacienți fiind asimptomatici. Nemulțumiți că stau săptămâni întregi în spital deși nu au simptome, tot mai mulți pacienți din întreaga țară au cerut să fie lăsați să stea în izolare la domiciliu, aspect relatat de șansanews.ro AICI