Actualitate

Cele mai frumoase ii din Ținutul Buzăului, expuse la Galeriile de Artă

Cele mai frumoase și reprezentative cămăși cu altiță din geoparcul internațional UNESCO Ținutul Buzăului vor putea fi admirate, în perioada 15 iunie – 19 august, la Galeriile de Artă din Buzău.

Expoziția etnografică va aduce în fața publicului ii de pe Valea Râmnicului, Valea Slănicului, Valea Sărățelului, Valea Bălănesei și Valea Sibiciului. Este vorba despre piese unice, care se află în colecții private ori în patrimoniul comunelor din care provin.

Evenimentul dedicat iilor face parte din acțiunile de promovare și conservare a patrimoniului geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului” și este organizat de Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”.

”Conform specialiștilor, cămașa încrețită cu ornamentul „altiță creață” și cu râuri pe mânecă cunoaște la Buzău două etape distincte: tipul vechi, cu altiță mică, încreț alb și râuri înguste și tipul mai recent, de cămașă mocănească, o replică a cămășii vechi, dar având elemente de simplificare și reducere în tehnica de cusătură și dimensiuni. În cadrul expoziției, publicul larg va putea să să descopere simboluri ancestrale regăsite pe cămășile tradiționale: linia, cercul, rombul, pătratul, crucea, zig-zagul, stelele, coarnele berbecului sau diverse flori. Fiecare cămașă cu altiță este unică, așa cum este și scrisul de mână. Acest lucru se datorează modelelor cusute pe aceasta, a felului în care ele sunt aranjate pe pânză, fiecare mână punându-și amprenta într-un mod unic și irepetabil”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean.

Printre exponate se vor regăsi și cămăși ale regretatei Adela Petre.

”În memoria doamnei Adela Petre, care a contribuit prin creațiile sale la fundamentarea Geoparcului „Ținutul Buzăului”, vor fi expuse cămăși cu altiță din colecția lăsată moștenire nepoatei sale, Cristina Delciza Mareș. Născută pe Valea Sibiciului, doamna Adela Petre și-a dedicat viața artei populare, autoritățile române declarând-o în timpul vieții „Tezaur uman viu” UNESCO”.

Expoziția va fi vernisată miercuri, 15 iunie, la ora 11.00.