Actualitate

Ciocolata, în zi de sărbătoare! Ce spun nutriționiștii despre consumul acestui aliment

Ciocolata, ”dulcele” savurat cu aceeași plăcere indiferent de vârstă, este astăzi sărbătorită în toată lumea. 7 iulie este cunoscută drept Ziua Mondială a Ciocolatei, aceasta fiind dată consemnată în istorie drept momentul în care băutura pe bază de cacao a fost introdusă în Europa, în 1550. Astfel, Ecaterina Zoican, medic specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a explicat pentru sansanews.ro cum să consumăm ciocolată pentru ca acest aliment să rămână benefic pentru organism, fără să ne aducă kilograme în plus sau chiar boli mai grave.

Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este pe deplin cunoscută, fiind indicii descoperite de arheologi că boabele de cacao au fost prezente în alimentația omului în urmă cu mii de ani. Se știe însă că boabele de cacao ar fi fost cultivate la început de civilizaţii străvechi din America de Sud, aztecii şi mayaşii fiind cei mai cunoscuţi între aceste populaţii indigene.Ciocolata solidă a apărut pe piaţă şi s-a bucurat de succes în jurul anului 1850.

Și dacă istoria este mai puțin cunoscută, efectele ciocolatei asupra organismului au fost intens studiate. De exemplu, în timp, studiile au arătat că acest aliment, și în special ciocolata neagră, reduce riscul de boli cardiace cu o treime. De asemenea, ciocolata are efect antibacterian în cavitatea bucală şi protejează împotriva cariilor dentare.

Ecaterina Zoican, medic Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în cadrul Spitalului Județean Buzău ne-a explicat că este bine să consumăm o dată pe săptămâna ciocolată neagră, iar doza redusă ne ferește și de kilogramele în plus.

Tot medicul Ecaterina Zoican ne învață că putem da ciocolată și la copii, însă, în porții reduse, și doar la micuții de peste doi ani.

Ecaterina Zoican

Cei mai mari consumatori de ciocolată sunt, potrivit studiilor, elveţienii. Aceștia consumă aproximativ 9 kilograme pe an de persoană, faţă de americani, care consumă aproximativ 4.3 kilograme.