POLITICĂ

CIOLACU ATACĂ MODUL ÎN CARE GUVERNUL O BÂLBÂIE CU DESCHIDEREA ȘCOLILOR: ”Învățământul online, o gogoriță și-o minciună”

”Învățământul online este o gogoriță și o minciună”. O spune răspicat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, lider al Partidului Social Democrat, cu doar câteva zile înainte de momentul la care zeci de mii de elevi din România vor începe cursurile de acasă, din fața calculatorului ori a tabletei .


Prezent vineri la Buzău, Marcel Ciolacu a vorbit despre deschiderea anului școlar 2020-2021, aflat sub semnul pandemiei, al multor incertitudini și necunoscute și al fricii pe care o resimt cu toții: părinți, copii, profesori.
Ciolacu a declarat că în opinia sa este momentul ca școlile să se deschidă iar copiii să meargă în bănci, însă guvernanții ar fi trebuie să facă mult mai mult pentru a da încredere părinților că odată ce-și trimit copiii la școală nu vor veni acasă bolnavi de coronavirus:

” Copiii trebuie să meargă la școală. Din martie e mult prea mult timp de absență fizică a copiilor în școală. Există probleme. Autoritățile locale, indiferent de ce culoare politică e vorba, au obligația de a crea un cadru astfel încât părinții să aibă încredere să-și trimită copiii la școală, să fie în siguranță. Marea măgărie este, însă, a Guvernului care încearcă să mute, iarăși, cum a făcut cu pandemia, toată responsabilitatea către autoritățile locale. Am văzut și eu sumele acordate către autoritățile locale din fondul de rezervă al prim ministrului. Pentru administrațiile PNL fonduri importante, mai puțin importante pentru administrațiile PSD. Este politica anilor 90 care se va dovedi falimentară pentru PNL.”


Liderul social democrat a adăugat că principala preocupare a celor aflați la putere, dar și a președintelui Klaus Iohannis, ar fi trebuit să fie deschiderea școlilor în siguranță pentru copii și profesori, nicidecum, organizarea alegerilor locale.


”M-aș fi așteptat la mai multe de la președintele României și președintele de facto al PNL, și-n loc să dezbine ar fi trebuit într-un asemenea moment important, de altfel aceasta este agenda românilor, deschiderea școlilor nu alegerile locale, să fi făcut apel la solidaritate și unitate, astfel încât lumea să aibă siguranță și mai mult curaj să trimită copiii la școală.”

Dar, de departe, cea mai tranșantă declarație a liderului PSD, făcută la Buzău, a fost aceea conform căreia, în România, învățământul online nu este altceva decât ”o gogoriță și o minciună”.


”S-a vânturat mult timp ideea că vom avea învățământ online. Știm cu totii, și eu și premierul și președintele, că e o gogoriță și o minciună. Sunt vreo 5000 de UAT-uri neacoperite, deci nu se putea face acest lucru și nu au venit mult trâmbițatele tablete. Măcar manualele dacă ar fi avut capacitatea să acopere nevoile copiilor.”


În județul Buzău, nicio școală nu va organiza cursuri exclusiv online începând de luni, 14 septembrie, însă sunt numeroase școli în care se aplică scenariul 2, cu învățământ hibrid, cu elevi care vor face cursuri în bănci prin rotație, periodic, ei urmând a studia singuri, acasă, urmărind, unde este posibil, lecțiile online.
Practic, în 387 de școli cursurile se vor desfășura în scenariul verde, cu toți copiii în bănci, 97 de școli vor fi în scenariul galben, adică vor adopta sistemul de învățământ hibrid și nici o unitate de învățământ nu va fi în scenariul roșu.
În alte județe sunt însă școli care rămân închise la 14 septembrie, iar copiii vor trebui să se descurce cum pot, online. Iar dacă majoritatea copiilor din oraș, au tablete și internet, nu aceeași situație se întâmplă în mediul rural. Aici, probleme sunt și pentru că elevii nu au tablete, dar și pentru că nu în toate zonele e semnal de internat.

Autorul știrilor

Cristina Sterian

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Ciolacu a facut fix nimic din Parlament , unde sustine ca are inca majoritatea. Discursurile lui “tranșante” sunt penibile in acest context. El e președintele camerei deputatilor, dar nu produce decat discursuri, a uitat ca e in fruntea forului legislativ al tarii. Poate ar putea incepe cu o actiune de alfabetizare a membrilor propriului lui partid.