Actualitate

Colegiul Eminescu a încheiat al treilea an în clădirea din strada Transilvaniei! Când vor reveni eminescienii acasă

Viitorii eminescieni vor începe cursurile tot în clădirea fostului liceu ”Costin Nenițescu”, urmând să se mute ”acasă” abia la începutul anului viitor, adică după câteva luni de școală. Anunțul a fost făcut de primarul Constantin Toma chiar în ziua în care a treia generație de elevi absolvea liceul, în clădirea de pe strada Transilvaniei, acolo unde au învățat în ultimii trei ani deși în clasa IX-a au mers la liceu în clădirea din Piața Centrală.

Edilul a explicat că se lucrează în ritm alert pentru ca lucrările să fie încheiate cât mai repede însă este de părere că acestea nu vor fi încheiate la timp astfel încât noul an școlar să-i găsească pe eminescieni ”acasă”.

”Se lucrează la acest lucru. Au fost o mulţime de probleme, dar sper în această toamnă să finalizăm acest proiect, astfel încât acea clădire minunată care a fost construită în 1918 să îi dăm valoarea de atunci şi chiar mai mult. Bineînţeles cu o dotare nouă astfel încât acest liceu de elită al Buzăului să îşi desfăşoare activitatea într-un cadru adecvat. Termenul dat de constructor este 1 septembrie, dar cred că se va mai întârzia un pic. Important este ca până la sfârşitul anului să facem treaba aşa cum trebuie şi să se mute toţi elevii şi profesorii înapoi în clădirea înfiinţată încă din 1918”, a spus Constantin Toma.

Cu altă ocazie, Toma a explicat că întârzierile înregistrate pe parcursul derulării proiectului de reabilitare a clădirii au fost legate atât de plăți făcute târziu, cât și de problemele înregistrate de constructor.

” Mă tem că elevii nu vor reveni în septembrie în clădirea Colegiului Eminescu, ci se va mai întârzia 2-3 luni. Asta pentru că au fost întârzieri foarte mari din partea Ministerului Dezvoltării, firma care a lucrat acolo a intrat și în insolvență, s-a mutat activitatea pe o altă firmă”, a declarat la Focus TV, în aprilie 2021, Constantin Toma.

Clădirea Colegiului Mihai Eminescu din Buzău a intrat în reabilitare în urmă cu doi ani. Potrivit contractului, șantierul trebuia închis pe 1 februarie, anul acesta, ceea ce nu s-a întâmplat. Pe de  o parte din cauza plăților făcute cu întârziere, pe de altă parte din cauza problemelor întâmpinate de constructor, probleme legate inclusiv de forța de muncă.

Proiectul de reabilitare a Colegiului Eminescu, o clădire monument istoric, veche de mai bine de o sută de ani, este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală și are o valoare de 5 milioane de euro.