Actualitate

Competiție de robotică. Cele mai bune echipe din țară s-au întrecut la Buzău

Pasiune și multă muncă. De asta au dat dovadă zeci de tineri, elevi la cele mai bune licee din țară, care s-au întrecut în aceste zile, la Buzău, într-un concurs demonstrativ de robotică. La start s-au aliniat 9 echipe din Buzău, Râmnicu Sărat, Cluj, București, Iași, Târgoviște și Tulcea. Competiția
First Tech Challenge (FTC), cea mai mare competiție de robotică la nivel mondial, s-a întins pe durata a două zile, timp în care elevii și-au pus la treabă cei mai buni roboți la care au muncit luni întregi.

Meciurile au fost foarte strânse. Jucătorii au fost atenți atât la respectarea traseului cât și la problemele de ordin tehnic. Fiecare robot trebuia să se deplaseze pe un traseu marcat și să culeagă conuri pe care să le așeze în zonele de punctare. Meciul a durat 30 de secunde.

Competiția reprezintă un bun examen de pregătire înainte de campionatele naționale și internaționale de robotică, iar participanții au ocazia să își testeze roboții la care au lucrat luni întregi.

Potrivit organizatorilor, la fiecare concurs tematica se schimbă, iar provocările sunt din ce în ce mai mari, însă tinerii spun că merită efortul pentru că fac totul din pasiune.

De altfel, construirea unui robot înseamnă punerea în practică a cunoștințelor de matematică, fizică, informatică și programare acumulate în orele de teorie.

Construcția unui robot poate dura luni de zile. Elevii pornesc de la un chit de bază la care adaugă componente de inginerie mecanică pe care le construiesc singuri.

Din păcate, toți acești tineri talentați ajung să profeseze în afara țării, în timp ce România se confruntă cu o lipsă a inginerilor pe piața forței de muncă.

Costurile unui robot pot ajunge la 10.000 de euro, astfel că în general cluburile de robotică funcționează cu ajutorul sponsorizărilor. La Buzău, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de robotică este cel al Colegiului Bogdan Petriceicu Hasdeu, înființat în 2018. Echipa de la Buzău a obținut deja mai multe premii. Detalii aici. O echipă de robotică cu rezultate deosebite este și cea de la Școala Gimnazială nr 11. Detalii aici.