Actualitate

Consilier local, în incompatibilitate! Cine este și ce acuzații i se aduc

Inspectorii de integritate fac publică miercuri, 16 martie, o nouă listă cu actuali și foști aleși locali acuzați de incompatibilitate sau conflict de interese. Pe lista neagră a inspectorilor ANI se află și Constantin Opriș, consilier local în comuna buzoiană Vernești. Opriș s-ar fi aflat în incompatibilitate, conform ANI, în anul 2020. Atunci, timp de câteva luni, a fost atât consilier local, cât și consilier la Cancelaria Prefectului din cadrul Prefecturii Buzău.

“OPRIȘ CONSTANTIN,  consilier local în cadrul C.L. al Com. Vernești, Jud. Buzău

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 15 iunie  – 31 august 2020 și 29 septembrie – 14  decembrie 2020,  întrucât a exercitat simultan cu funcția de consilier local și funcția de consilier la Cancelaria Prefectului din cadrul Instituției Prefectului Jud. Buzău,încălcând astfel  prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr.161/2003”, se arată într-un comunicat de presă remis de ANI.

Potrivit aceluiași comunicat, Constantin Opriș a fost informat despre concluziile inspectorilor și ar fi depus un punct de vedere la dosar.

Dacă verdictul ANI rămâne definitiv, arată legea, persoana găsită în incompatibilitate va trebui să respecte o serie de restricții.

Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.