Actualitate

Un nor de praf saharian afectează toată Europa. Ajunge și la Buzău? (VIDEO)

foto: Facebook Ministerul Mediului

O masă de aer care se deplasează dinspre Africa spre Europa și America de Sud, încărcată cu praf din Sahara, ar putea ajunge și în zona Buzăului, zilele următoare, dar și în mare parte a țării. Cu precădere în sud și vest.

Prezența prafului saharian a fost, de altfel, remarcată deja pe teritoriul României, în zona Banatului, unde a plouat, iar mașinile au fost acoperite cu un strat fin de praf de culoare roșiatică.

Totuși, observațiile făcute până acum de meteorologi pe baza imaginilor surprinse de sateliți îi determină să aprecieze că țara noastră nu va fi afectată prea tare de norii încărcați cu praf saharian. Un cunoscut om de știință, Mark Parrington, a publicat pe Twitter imagini de la Copernicus Atmosphere Monitoring Service, în care se observă că masa de aer încărcată cu praf saharian se îndreaptă spre vestul Europei. Asta înseamnă că foarte puțin praf din Sahara va ajunge pe teritoriul țării noastre, iar probabilitatea ca acesta să fie prezent la Buzău este extrem de redusă. Nu este însă imposibil, dar praful nu va putea fi remarcat decât în prezența precipitațiilor.

Potrivit prognozei meteo, la Buzău ar putea să plouă, local, doar în zonele montane în zilele următoare. Ploi temporare sunt prognozate cu precădere în regiunile de sud și vest al țării.

Pe de altă parte, țări vest-europene, ca Germania sau Spania, sunt puternic afectate de praful saharian. Ieri, în Murcia, Spania, atmosfera era cu totul portocalie, după cum arată și imaginile difuzate de presa internațională. Afectată a fost, de asemenea, și capitala Madrid.