Actualitate POLITICĂ

Consilierii municipali PNL în scandalul momentului: ”N-am făcut noi plângerea pentru că n-am avut acces la informații, deși le-am solicitat!”

După ce ieri primarul Constantin Toma a ieșit public cu declarații pentru a explica de ce s-a ajuns la sistarea plăților europene în cadrul proiectului pentru reabilitarea celor mai importante străzi din Buzău și a acuzat că unul dintre consilierii municipali ar fi făcut plângerea penală care a dus la acest blocaj, astăzi aleșii liberali au venit cu precizări, într-o conferință de presă.

Cum edilul șef nu a dat nume, ci doar a spus că cel care ar fi făcut plângerea penală ar fi un consilier care “cu siguranță nu este de la PSD”, aleșii locali municipali PNL au venit cu lămuriri: au spus răspicat că niciun liberal din CLM nu se află în spatele acestui demers.

Consilierul PNL Florin Sangiu

“Am vrut să ieșim în presă și să spunem clar că nu am făcut acea plângere penală la care se referă domnul primar, nici măcar nu am avut informații despre această problemă, în sensul că ar exista niște probleme la proiectele în derulare ale municipiului Buzău. Suntem pentru continuarea derulării acestor proiecte dar în deplină legalitate. Nici eu, și nici colegii mei, nu am făcut această plângere penală. Și, consider că dacă aveam date certe despre ceva probleme în derulare ale proiectelor, respectam legea și sesizam. Nu era o problemă.  Dar nu am făcut-o pentru că nu avem aceste date, și pentru cetățenii municipiului ne dorim ca aceste proiecte să se deruleze în continuare”, a declarat consilierul local municipal PNL Florin Sangiu.

Aleșii liberali din municipiu arată și că nici nu puteau face plângere, în condițiile în care, deși au solicitat de nenumărate ori să li se arate proiectele, au fost direcționați de la un birou la altul și nu au reușit să le răsfoiască.

Consilierul PNL, Andrei Neder

“Eu am făcut cerere, în plenul CLM, prin care am cerut să mi se prezinte și mie proiectul. Din păcate, am fost plimbat și trimis, nu neapărat la primar, dar nici în ziua de azi nu avem acces la aceste proiecte și planuri vis-a-vis de aceste trei străzi. Ni s-a spus să mergem la biroul pentru investiții, pentru fonduri europene, la dânșii sunt proiectele. Ni s-a transmis că proiectele sunt foarte mari și nu pot fi scoase, ni s-a spus să le studiem acolo, la birourile lor. Am vorbit cu doamna Luminița Colțeanu, șefa departamentului de fonduri europene, eu vă redau discuția, a zis că ni le dă, dar să stăm să le studiem acolo, că sunt mari, planșe de nu știu cât, care nu pot fi transpuse, și prea mari pentru a fi transmise pe internet. Inclusiv domnul președinte a făcut cerere să putem face publice aceste proiecte. Era frumos să ne facă rezumat, s-au prezentat poze, am înțeles, dar este diferență cu ce se întâmplă acum în stradă și ceea ce au văzut cetățenii în presă”, spune consilierul local municipal PNL, Andrei Neder.

Mai mult, liberalii buzoieni spun că ar trebui ca persoana care a făcut plângerea de la care s-a ajuns la suspendarea plăților să iasă public și să explice de ce a făcut acest lucru, ce probleme au fost identificate în proiectul de reabilitare.

Liderul PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu

“Problema este alta. Ce s-a întâmplat se știa de anul trecut, așa mi se pare. Că pista de biciclete nu a dispărut astăzi. Dacă a fost pistă, repet, nu știm dacă a fost sau a trebuit să fie, dar poate știe altcineva. Întrebarea este: de ce a fost lăsat să ajungă până aici proiectul? De ce nu s-a sesizat nimeni? Oricine ar fi făcut acest gest, dacă știa de treaba asta, de ce nu a făcut-o de la început? Lași să se ajungă aici cu execuția și blochezi tot în momentul în care orașul este în starea în care este? Înseamnă că a știut de treaba asta un an de zile și a ținut ascuns. Nu e stilul nostru să facem asta. Ar fi bine să își asume, sesizarea trebuie să vină argumentat, să arate diferențele. La Transilvaniei, dacă îmi amintesc bine, s-a pus problema că mai trebuie fundația sau studiul geo. Întrebarea este: societatea care a făcut studiul a răspuns în vreun fel? Că, până la urmă, vorbim despre un studiu greșit, eronat”, a declarat președintele PNL Buzău, Gabriel Avramescu.

Pe de altă parte, președintele PNL Buzău a arătat că s-a ajuns în acest punct din cauza faptului că proiectele de infrastructură, aflate în derulare, nu au fost prezentate pe larg și nu au fost supuse unei dezbateri publice, pentru a explica exact buzoienilor ce se dorește să se realizeze și ce schimbări vor apărea pe străzile Buzăului.

“Ca să putem să știm vreodată care era realitatea, ar fi trebuit să avem proiectele prezentate. Niciunul dintre proiectele care se derulează în oraș nu a fost prezentat. Noi nu știm ce se va întâmpla sau ce ar fi trebuit să se întâmple acolo. Eu cred că ar fi trebuit să începem abordarea de la momentul zero: ce s-a dorit prin aceste proiecte, cum au arătat la momentul inițial. Pentru că ele nu au fost prezentate opiniei publice. Este adevărat că pe Unirii vom avea o bandă doar pentru autobuze, că stânga dreapta vor fi piste pentru biciclete? Cine a fost întrebat, a fost cineva consultat?”.

Declarațiile consilierilor municipali PNL vin în replică la afirmațiile făcute ieri de primarul Constantin Toma, cu privire la sistarea plăților în cadrul proiectului de reabilitare a celor 3 mari străzi din oraș: Bulevardul Unirii, Strada Transilvaniei și Aleea Industriilor. Detalii, AICI. În același timp, un alt consilier municipal, Irinel Cârstea, de la USR PLUS i-a somat pe toți aleșții opoziției din CLM Buzău să își asume public dacă au făcut plângerea penală sau dacă, dimpotrivă, nu au legătură cu aceasta.

Irinel Cârstea, USR PLUS, mesaj către colegii de opoziție

”Consilierii USR nu au făcut aceasta plângere și având în vedere că cei de la PSD nu sunt suspectați de asa ceva, mai rămân colegii de la PNL și PMP care pot confirma sau infirma public. Îi rog pe colegii consilieri Florin Sangiu, Vasile Olariu, Andrei Neder, Silviu Roșioru și Constantin Florescu să ne spună public dacă au făcut acest demers sau nu. În această situație dificilă pentru orașul nostru, cei vinovați trebuie să își asume și să plătească. Dacă acestă plângere a fost făcută de un coleg consilier și dosarul nu merge mai departe dar rămânem cu lucrările blocate zile, săptămâni, poate luni, atunci acel consilier trebuie să își asume și să demisioneze. În cazul în care începe urmărirea penală, atunci domnul primar Toma trebuie sa își asume și să demisioneze. Dacă plângerea penală nu este făcută de un consilier și acuzațiile domnului primar se dovedesc false, voi aștepta ca domnul primar să își ceară public scuze la toți consilierii locali.” a scris Cârstea pe pagina sa de Facebook.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Dar spatiile pentru pomi erau prevazute in proiect ? Acum 1 an dl Toma spunea ca se vor planta tei pentru a nu se mai vedea casele mai urite S-a spus apoi ca sint prea multe cabluri si nu se mai pot planta , desi situatia asta e si pe strazile unde s-au adus pomi ( ultimul exemplu: Paring) Oricum , nu cred ca presupusa frauda e legata de piste , iar la cite s-au intimplat in Buzau in ultimii 5-6 ani , la vedere , se pot verifica aspecte legate de vreo 20 de lucrari