Social

Controale la firmele de deraratizare. Zeci de kg de substanțe expirate, confiscate

deratizare

Cantități importante de substanțe expirate utilizate la dezinfecție, dezinsecție și deratizare, au fost ridicate în ultimele săptămâni de către  polițiștii din Buzău. De asemenea, activitatea mai multor firme a fost suspendată temporar din cauza neregulilor descoperite.

Ample controale au fost efectuate în ultimele săptămâni în tot județul Buzău dar și în celelalte județe din țară, la firmele care fac operațiuni de dezinsecție, deratizare și nu numai. Verificările au fost efectuate de polițiști, împreună cu inspectorii de sănătate publică, după tragedia din Timișoara unde mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza substanțelor folosite la deratizarea în bloc de o firmă din oraș.
La Buzău, în perioada 21 noiembrie – 6 decembrie, specialiștii  au călcat pragul a 23 agenţi economici care desfășoară operaţiuni cu substanțe utilizate pentru igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare sau cu produse de protecţie a plantelor. Specialiștii au confiscat 36 de kilograme şi 21 de litri de produse de protecţie a plantelor, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre substanțe expirate. Au fost depistate și alte nereguli pentru care au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 5800 de lei. Două firme s-au ales cu activitatea suspendată, respectiv le-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare.

Iar ieri, un agent economic a fost amendat cu 1200 de lei întrucât unitatea nu respecta normele sanitar-veterinare referitoare la depozitarea produselor biocide, fiind dispusă şi măsura complementară de suspendare a activității pentru o perioadă de minim 30 de zile. De asemenea se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.