Actualitate POLITICĂ

Controverse parlamentare pe un proiect util. O posibilă explicație pentru faptul că România nu reutilizează deșeuri electrice

Venirea, ieri, la Buzău a întregii Comisii economice, industrii și servicii din Senatul României, pentru o vizită de lucru la cel mai mare grup integrat de reciclare din România, urmată de angajamentul privind lansarea unui proiect pe traseul de legiferare, aduce la lumină o situație cel puțin bizară. Un proiect de lege precum cel promis de președintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Cătălin Zamfir, este deja inițiat doar că a fost respins la vot inclusiv în camera superioară, din care face parte și senatorul Zamfir.

Despre necesitatea unei reglementări în domeniul reutilizării deșeurilor electrice și electrocasnice, Șansanews a scris AICI. Proiectul de lege deja inițiat a trecut, în vară, de Senat, fiind respins la vot, iar în prezent se află în Camera Deputaților, care este decizională. Prevederile acestuia pot fi consultate AICI.

Ca reacție la declarațiile făcute ieri, la Buzău, de senatorul Daniel Cătălin Zamfir, liderul PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, inițiator al proiectului aflat în dezbaterea Camerei Deputaților, a scris că legea poate fi adoptată în actuala sesiune:

”Am luat act de declarațiile făcute de colegii de coaliție referitoare la reglementarea în legislația națională a pieței pentru deșeuri electrice și electrocasnice supuse unui proces de pregătire și reutilizare, lege care ar permite angajarea a aproximativ 200 de persoane la Green Group Buzău. Le transmit pe această cale colegilor mei că legea este deja scrisă, are aviz favorabil de la CES și se află în procedură parlamentară la Camera Deputaților, for decizional.

Proiectul a fost depus, de mine și de senatorul PNL Buzău, Vlad Mircea Pufu și susținut de colegii mei din #PNL, încă din luna martie. Acum văd că, cel puțin public, proiectul are și susținerea PSD, deci e nevoie doar de puțină voință politică, iar proiectul de lege poate fi adoptat până la finalul acestei sesiuni parlamentare.

Green Group, cel mai mare grup integrat de reciclare, pregătește deschiderea unei fabrici pentru reparații de componente reutilizabile provenite de la aparatele preluate ca deșeuri electronice. Aici ar urma să lucreze 200 de angajați. Potrivit estimărilor, un minimum de 10% din cantitățile pe care Green Group le primește pot fi reparate și apoi reutilizate.