Actualitate

Controverse pe tema taxei de acces la Vulcanii Noroioși. Agenția pentru Arii Naturale Protejate anunță verificări

Sursa foto-Cosmin Crăciun
Sursa foto-Cosmin Crăciun

Este ilegală, dar se percepe în continuare! Vorbim despre taxa pe care o plătesc turiștii care ajung la cel mai vizitat obiectiv din județul Buzău, Vulcanii Noroioși.

Deși la sfârșitul săptămânii trecute președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Vasile Carnariu, făcea un anunț surprinzător, și anume faptul că taxa de vizitare a vulcanilor este ilegală, în continuare turiștii plătesc pentru a avea acces la vestiții Vulcani Noroioși. Pe de o parte, asociația care percepe taxa susține că totul este legal, conform unei înțelegeri ce ar fi fost încheiată cu autoritățile centrale încă din 2015.

De partea cealaltă, administratorul ariilor naturale protejate de la nivel național spune că în prezent nu există niciun contract în baza căruia turiștii să fie taxați. Asta pentru că odată cu înființarea agenției, în 2016, contractul încheiat de ONG-ul din Buzău cu Ministerul Mediului în 2015 ar fi fost anulat de drept.

“La momentul la care a intrat în vigoare legea și HG de funcționare, acel contract care probabil a fost semnat între custodele ariei protejate și Ministerul Mediului, prin efectul legii, își înceta valabilitatea. A fost sau nu denunțat, o să vedem”, a declarat, pentru șansanews.ro, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Vasile Carnariu.

Situația de la Vulcanii Noroioși va face obiectul unui control ce va fi derulat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate în câteva săptămâni.

“Vom efectua o vizită în teren să vedem ce se întâmplă. Până atunci, nu am ce să spun mai mult. Eu am spus clar: atâta timp cât nu există un acord de parteneriat între administratorul de drept, conform legii, al ariei protejate, ANANP, și acel ONG, automat nu are cum să taxeze. O să vedem la momentul la care vom face vizita în teren și vom întreba care este temeiul legal în baza căruia acceptă să primească niște bani pentru administrare. Nu este posibil ca un ONG să emită chitanțe și să încaseze bani atâta timp cât nu are un acord de parteneriat cu ANANP, administratorul legal.”

În prezent, explică președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, nicăieri în țară nu există contracte încheiate cu entități private care să poată sta la baza instituirii unor astfel de taxe, precum cea de la Berca. Însă, în perioada următoare vor fi efectuate demersuri pentru a fi realizate colaborări cu autorități județene sau chiar ONG-uri, tocmai pentru a putea fi administrate mult mai bine aceste arii, mai ales că se are în vedere creșterea suprafeței ariilor protejate în toată țara.

Taxa de intrare la Vulcanii Noroioși este de 1 leu pentru elevi, 2 lei pentru studenți și 4 lei pentru adulți. În același timp, taxa pentru o filmare video este de 500 de lei și pentru fotografiile făcute în aria protejată este de 250 lei.  

Mai multe detalii, AICI.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Teoretic, banii strânși din taxă, măcar parțial, ar fi trebuit investiți în rezervație. De 3 ani, de când mă duc la Vulcani săptămânal cu turiști, nu am văzut nicio investiție nouă. Asta e principala problemă! În opinia mea, ar trebui verificată puțin contabilitatea acestui ONG atât pe partea de bilete cât și pe cea de comercializare în condiții improprii a unor produse alimentare și din alcool. Ca să nu mai zic de magneți și alte suveniruri.