Actualitate

Copii puși să cerșească, la marginea drumului, chiar de propriii părinți. Două persoane au ajuns după gratii

Foto cu caracter ilustrativ

Și-au pus propriii copii să stea cu mâna întinsă, în frig și în ploaie, la marginea drumului. Este acuzația adusă unor părinți din Siriu care, luni întregi, și-au obligat copiii sau nepoții, minori, ori adulți cu dizabilități, să cerșească de la șoferii care treceau prin localitate. Ieri, polițiștii au descins la locuințele lor și i-au săltat, ducându-i la audieri.

Faptele s-au petrecut de la începutul acestui an. Implicați sunt membrii a două familii distincte, fiecare cu mai mulți copii. O familie avea 2 minori și un tânăr de 24 de ani, cu dizabilități, iar cealaltă 2 copii minori și 3 nepoți. Concubinii își duceau copiii și nepoții pe marginea DN10, în zona barajului de la Siriu, la semafoarele la care șoferii opreau în așteptarea culorii verde. Minorii, dar și un adult de 24 de ani, cu dizabilități, erau forțați de cei care îi aveau în grijă să îndure frigul și ploaia,  cerând trecătorilor bani sau ceva de mâncare.

În cele din urmă, părinții au ajuns în vizorul polițiștilor. Ieri, anchetatorii au descins la locuințele celor două familii, din Siriu.

“Din cercetări a reieşit că, de la începutul anului în curs, patru persoane, cu vârste cuprinse între 33 şi 55 de ani, din Buzău şi Braşov ar fi determinat mai mulţi minori şi persoane cu dizabilităţi psihice, cu vârste cuprinse între 9 şi 24 de ani să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere foloase materiale, pe care aceştia şi le-ar fi însuşit.”

La finalul audierilor, două persoane, o femeie și un bărbat, au fost reținute pentru 24 de ore, pentru comiterea infracțiunii de “exploatarea cerşetoriei”.

“În baza materialului probator administrat, poliţiştii au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore în cazul unui bărbat de 33 de ani, din Buzău şi al unei femei de 38 de ani, din Braşov. Persoanele urmează a fi prezentate parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.”

Astăzi, magistrații au decis arestarea preventivă a femeii și plasarea bărbatului sub control judiciar.

La percheziții au participat şi reprezentanţi ai DGASPC, care trebuie să analzieze situația copiilor și să dispună măsuri astfel încât cei mici să fie în siguranță.