Actualitate

CORNELIA CATANGA A MURIT. DIAGNOSTIC CRUNT, COVID-19

Veste neagră în muzica românească. Artista Cornelia Catanga s-a stins. Buzoianca, una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică lăutarească, a murit din cauza infecției cu COVID-19, vineri dimineață, la vârsta de 63 de ani. Solista, internată la Spitalul Universitar din Capitală, ar fi decedat în urma unui stop cardio-respirator.

Anunţul a fost făcut de jurnalista Mara Bănică pe pagina sa de socializare.

Din păcate, Cornelia Catanga s-a prăpădit. Sunt împietrită, efectiv. Un stop- cardiorespirator suprapus cu un Covid a răpus-o acum o oră, la Spitalul Universitar din Capitală. Dumnezeu să o ierte!”

În  vara anului 2019, cântăreaţa de muzică lăutarească  a mai fost internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca după ce a suferit un infarct. Soţul ei a povestit atunci că a slăbit în jur de 27 de kilograme în doar câteva luni, supărată că fiul său se mutase în America.

Cornelia Catanga s-a născut în anul 1958, în satul Zeletin, județul Buzău, și este nepoata violonistei Maricica Catanga. În anul 1964, Cornelia începe să cânte la acordeon, iar în 1966 cântă pentru prima dată pe scenă, la balul comunei Valea Plopului, Județul Prahova.

În 1969 participă la o preselecție la Casa de Creație din Buzău, aici fiind descoperită de Doina Badea cu care colaboreaza un an, ca solist instrumentist. În 1979, Catanga cântă pentru scurt timp alături de Romica Puceanu, iar in 1985 are primul spectacol la Sala Polivalenta (spectacol de comedie cu momente muzicale, alături de Stela Popescu si Alexandru Arșinel.

„Regina muzicii lăutărești” nu este doar o sintagmă, ci un fapt. În vârstă de 63 de ani, pe care i-a împlinit pe 9 martie, Cornelia Catanga a lăsat în urma ei melodii interpretate într-un stil unic, inclusiv la acordeon, ca instrumentistă. Buzoianca avea talent cu carul și cânta la acordeon cu “mână de bărbat”.

Radio Focus Fm dedică programele de astăzi artistei Cornelia Catanga. Muzica interpretei face parte din arhiva stației de radio și va râmâne mereu pentru generațiile iubitoare de muzică lăutărească.