Actualitate Social

Coșmarul localnicilor din Aldeni și Manasia care nu au mai primit apă de luni dimineață: ”Suntem în secolul XXI, trebuie să ne spălăm”. Reacția Companiei de Apă

Fără strop de apă la robinete de zeci de ore, în plină caniculă. În această situație sunt aproape 300 de familii din satele buzoiene Manasia și Aldeni, din comuna buzoiană Cernătești.  Pe de altă parte, și alte comune din județul Buzău urmează să primească apă cu program.

Până acum, localnicii din Manasia si Aldeni primeau apă cu program: două ore dimineața și două ore seara, însă de luni dimineață, nici un stop de apă nu a mai curs aici.

” De aproape 2 săptămâni au început să-și tot ceară scuze că nu s-a umplut bazinul și, în consecință, nu avem apă seara. Duminică însă nu am avut apă nici dimineață, ne-au dat seara, între timp s-a ajuns în situația de a nu ne mai furniza apă deloc. Noi nu mai avem apă de luni dimineață, nici un strop. Am sunat la dispecerat ne-au spus că nu au soluții, să le dăm noi soluții, cum să spună așa ceva?”, a relatat pentru șansanews.ro o localnică din zona în care nu se mai furnizează apă.

Situația e cu atât mai dificilă cu cât pe raza celor două sate nu sunt nici fântâni de la care oamenii să se poară aproviziona cu apă

”Nu sunt nici fântâni că dacă erau puneam bidoanele în mașină, mă duceam și le umpleam și–mi făceam treaba, dar așa unde să mă duc? Cine-mi dă mie apă? spune aceeași localnică.

Oamenii sunt îngroziți și cer autorităților să identifice soluții cât mai repede pentru că e inuman ca-n vremurile pe care le trăim și -n plină vară să nu beneficieze de strop de apă:

” Nu mai zic să avem 4 ore apă pe zi,  dar măcar 2 ore. Trebuie să ne spălăm, e vară, e caniculă, trebuie să spălăm hainele. Suntem în secolul 21 iar noi nu avem strop de apă. Cei din Cernătești își udă non stop grădinile iar noi nu avem pic de apă. Cei de la Compania de Apă să găsească soluții”.

Reprezentanții Companiei de Apă recunosc că situația din satele Manasia si Aldeni este gravă și spun că sunt în căutarea unei soluții pentru ca oamenii să primească apă cât mai repede. Nu se știe însă cert momentul la care cele 300 de familii din cele două sate vor primi apă din nou. În cel mai optimist caz, apa va fi furnizată miercuri, dar tot cu program redus.

Iar veștile proaste nu se opresc aici. În perioada imediat următoare, și alte localități de pe Valea Slănicului ar urma să primească apă cu program.

”Situația în Aldeni și Manasia a devenit din ce în ce mai rea, nici măcar cele 4 ore de furnizare a apei  nu se mai pot respecta, nivelul apei în rezervorul care alimentează  sistemele Aldeni si Manasia nu mai permite furnizarea din cauza consumului din aval. Colegii mei încearcă o interconectare a rețelelor de alimentare, astfel încât să poată fi primită o cantitate de apă de la sistemul  de furnizare de la Jgheab. Ne gândim, totodată, să stabilim program în toate localitățile de pe Valea Slănicului, să se poată respecta programul de furnizare și în Aldeni si Manasia. Vor intra în program Sărulești, Valea Salciei, și aceste comune vor primi apă cu program pentru a se reduce consumul și a se acumula apă în rezervorul care alimentează Aldeni și Manasia” a declarat directorul Companiei de Apă, Simona Săvulescu.

Pe de altă parte, reprezentanții Companiei de Apă atrag atenția că nu s-ar ajunge în situații în care oamenii să primească apă cu program, ori mai rău, să nu mai apă strop de apă, dacă gospodarii nu si ar uda grădinile din sistemul public, lucru care oricum contravine normelor:

”Consumurile au crescut exagerat de mult, se folosește un volum dublu de apă față de necesar,   această dublare rezultă din  utilizarea apei in agricultură, ceea  ce nu e permis, conform Legii Apelor. Suntem în curs de a realiza noi surse de ape si de a upgrada volumele din autorizațiile de gospodărire a apelor, dar e un proces care nu se întâmplă de pe o zi pe alta. Populația trebuie să înțeleagă să nu mai folosească apa in agricultura”

Consumul crescut de apă în plină vară, generat inclusiv de folosirea unor cantităti semnificative pentru întreținerea culturilor,  a determinat operatorul de apă să mai furnizeze apă cu program si în localitățile Viperești, Năeni, Calvini în timp ce la Mărunțișu, pentru că sursele de apă nu mai furnizează debitele necesare, s-a trecut la alimentarea rezervorului cu cisternele.