Disperați de atacurile date frecvent, în ultima perioadă, de urși în gospodăriile oamenilor, autoritățile din Bisoca, județul Buzău, au mers marți, 29 iunie, la București, la Ministerul Mediului, cerând să se ia măsuri pentru a îndepărta sălbăticiunile de zonele locuite și, cel mai important, pentru a evita pierderile de vieți omenești.

Primarul comunei Bisoca, Florin Stemate, dar și reprezentanții altor localități de munte din țară, au fost primiți de ministrul Mediului, Tanczos Barna. Pe rând, fiecare a expus problemele provocate de urși în fiecare localitate în parte. Primarul din Bisoca a vorbit în cadrul întâlnirii despre faptul că atacurile s-au înmulțit îngrijorător în ultima vreme în localitatea pe care o conduce. Aproape că nu e zi în care urșii să nu provoace pagube în gospodării și, mai mult, localnicii au ajuns să se teamă să mai iasă din case.
“De la sfârșitul lunii martie avem extraordinar de multe probleme cu atacul urșilor în gospodării. Nu este zi în care urșii să nu atace o gospodărie. Situația este tragică. Casele sunt răsfirate. În timpul școlii, copiii parcurg pe jos 1-2 km până la mijlocul de transport. În toamna anului tercut, ursul a alergat un copil”.
Primarul a cerut autorităților de la București să ia măsuri urgente pentru a evita pierderi de vieți omenești.
“În câteva ore de la atac trebuie acționat, pentru a putea fi oprit ursul agresiv, nu altul nevinovat.”
De partea cealaltă, ministrul Mediului, Tanczos Barna, le-a transmis autorităților locale și reprezentanților fermierilor că se lucrează la o ordonanţă care vizează intervenţia rapidă în cazul atacurilor date de urs, însă a subliniat că nu pot fi luate decizii pripite. Mai întâi, urșii trebuie relocați, și doar în caz de pericol extrem, împuşcaţi. Potrivit proiectului pregătit de Ministerul Mediului, intervenția în cazul urșilor agresivi va fi imediată, iar animalele vor putea fi tranchilizate și relocate sau împușcate, în funcție de gravitatea situației, în 24 de ore.
„Nu vă pot promite decât că nu vom face nici un pas înapoi. Vom merge înainte cu propunerile noastre de intervenție rapidă în salvarea vieții umane. Repet, această intervenție trebuie să fie graduală. Nu se intră cu arma de vânătoare în localitate și nu încpee lumea să tragă în tot ce mișcă. Primordial este înlăturarea pericolului prin alungare, relocare sau prin extragerea exemplarului, dar, gradual, în funcție de pericolul care este constatat de echipa de intervenție.”
La Bisoca, în județul Buzău, aproape că nu trece zi fără ca urşii să nu atace. De pildă, duminică noapte sălbăticiunile au distrus mai mulţi stupi şi au mâncat toată mierea pe care au găsit-o.
Adaugă comentarii