Actualitate

“Cu bicicleta la mare!” Un polițist din Buzău a pedalat 300 km pentru a susține mersul pe bicicletă

Un poliţist buzoian este multipremiat al maratoanelor de bicicletă. Nu ratează nici un astfel de eveniment. Chiar zilele trecute a luat parte la un amplu marș organizat de o asociație din Capitală. A pedalat nu mai puțin de 300 de km, din Capitală până pe litoral.

Agentul şef Ionuţ Datcu, are 40 de ani şi lucrează de mai bine de 20 de ani în cadrul IPJ Buzău,  în prezent desfăşurându-şi activitatea în cadrul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă.

El a fost unul dintre cei 3 polițiști din întreaga țară care au luat parte, week-endul trecut, la evenimentul Cu bicicleta la mare 2021, un marş pe biciclete organizat de jurnalistul Lucian Mîndruţă, prin Asociația ”Cu bicicleta departe”. Evenimentul, aflat la cea de-a 13-a ediție, a avut ca scop încurajarea mersului pe două roți, ca mijloc de transport alternativ, și un stil de viață activ și sănătos.

În total, 150 de bicicliști au pedalat, sâmbătă şi duminică, din București până la Năvodari. Cei 300 de kilometri ai maratonului ciclist au fost parcurşi şi de Ionuţ Datcu, alături de alţi doi poliţişti din Braşov şi Bacău.

Agentul șef Ionuț Datcu este renumit pentru pasiunea sa pentru mersul pe două roți. În ultimii ani a reușit să ia parte la numeroase evenimente organizate pentru cicliști și chiar să obțină recunoaștere internațională.
Din anul 2018 a dat startul participării la astfel de maratoane. De atunci, polițistul a adunat diplome, titluri, trofee, medalii şi brevete recunoscute în întreaga lume. Printre brevetele obținute se numără Super Randonee. Alte curse inedite brevetate şi adjudecate de polițistul buzoian sunt Flechebrevet acordat după parcurgerea unui număr de 360 km în fix 24 de ore sau după un an întreg în care în fiecare lună a pedalat cel puțin 200 de km – Romanian Randonneur Round the Year. Cavaler randonneur este de asemenea un titlu acordat poliţistului după obţinerea a 5 brevete, distincţie acordată de societatea franceză Audax Club Parisien.

În anul 2020, a obținut trofeul „Dumitru Dan” pentru pedalarea a 600 de km în aproximativ 38 de ore. Maratonul a fost organizat cu sprijinul Asociației Club Sportiv “Penteleu”, organizaţie non-profit în care poliţistul este membru. În cadrul asociaţiei, poliţistul face echipă cu soţia, cei doi preocupându-se constant de crearea de activităţi sportive pentru tinerii cu deficienţe de vedere, cum ar fi organizarea de trasee cu biciclete în tandem.