Actualitate

Creșteri de 8 ori pe piața forței de muncă! Specialiștii vorbesc despre un fenomen în Buzău

Buzăul are locuri de muncă dar nu are cine să le ocupe. Este cea mai mare problemă cu care se confruntă mai mulți angajatori și, din păcate, de la an la an situația pare tot mai gravă. În acest context, singura soluția a fost importul de forță de muncă străină, fenomen care în ultimii trei ani a crescut de opt ori. Invitat la Focus News, Sebastian Tarpan, șef serviciu Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău, a explicat că s-a ajuns, ca lunar, să fie înregistrate circa 400 de cereri de angajare pentru muncitori veniți, în special, din țările asiatice.

Sebastian Tarpan

Este vorba despre solicitări venite din partea firmelor de construcții sau din domeniul serviciilor care vor să aducă muncitori din țări precum Vietnam, Nepal, Sri-Lanka, Thailanda.

Specialiștii de pe piața forței de muncă spun că s-a ajuns aici pentru că patronii nu mai găsesc muncitori calificați, iar cei care putea munci chiar dacă nu sunt specialiști, patronii fiind dispuși să-i califice la locul de muncă, se mulțumesc să trăiască din venitul minim garantat. De exemplu, în prezent sunt peste 6000 de șomeri neindemnizați în evidențele AJOFM, iar circa 4500 dintre ei nu au avut niciodată un contract de muncă . De altfel, situația a fost încă o dată confirmată și la ultima bursă a locurilor de muncă unde din cei peste 600 de oameni prezenți, doar o treime și-a depus CV-ul în vederea angajării, adică și-a manifestat o dorință reală de muncă. Ceilalți au trecut pe la standul angajatorilor doar pentru a primi viza de șomaj sau cea care le asigură, în continuare, venitul minim garantat. Și după acest eveniment, cinci persoane au fost scoase din evidențele AJOFM, specialiștii spunând că în ultimii ani au fost tăiate aproape 5000 de ajutoare sociale.